search
Log In
10 votes
141 views
in Stakeholders Management 4,340 points 8 51 63

3 Answers

5 votes
 
Best answer
Saya ingin berkongsi pengalaman dlm pengurusan kecacatan dlm tempoh DLP. Impaknya adalah kepuasan pelanggan mungkin meningkat kerana terlibat dan lebih jelas dengan tanggungjawab mereka dlm tempoh tersebut.

1. Selepas lawatan penyerahan projek dan dalam tempoh tidak lebih 3 bulan selepas CPC satu senarai awal kecacatan akan dikeluarkan (jika ada )dan dibincang dlm mesyuarat kecacatan no.1 yg juga perlu diadakan dlm tempoh 3 bulan selepas CPC dikeluarkan. Perkara yg dibincang adalah:
1. Penjelasan tentang tugas setiap pihak
2. Jadual penyelesaian aduan kecacatan
3. Perbincangan aduan baru dan jadual pembaikian

Selepas mesyuarat tersebut perlu adakan mesyuarat kecacatan susulan secara berkala. Selewat-lewatnya 2 minggu sebelum tamat tempoh kecacatan perlu adakan lawatan bersama utk pengesahan pembaikian atau penyediaan senarai akhir kecacatan bersekali dgn mesyuarat akhir kecacatan. Ini bagi mempastikan senarai akhir kecacatan yg belum selesai dapat dihantar dan diterima oleh kontraktor tidak lewat 2 minggu dari tarikh tamat DLP. Pemantauan berterusan perlu dibuat bagi mempastikan semua kecacatan dapat diselesaikan dlm tempoh 3 bulan 14 hari dari tarikh tamat DLP.

Saya telah amalkan kaedah ini dan nampaknya ada kesan positif dgn pihak pelanggan
7,310 points 15 33 66 1 flag
selected by
3 votes

Kecacatan perlu dipantau rapi kerana pelanggan amat sensitif dengan kerosakkan ini.

i. Kecacatan yang perlu tindakan serta merta seperti kebocoran perlu diambil tindakan segera ,jangan tunggu diakhir tempoh DLP.

ii. beri kontraktor 'a time frame ' untuk mengambil tindakan memperbaiki..jika tidak segerakan pelantikan pihak ketiga to address the problem. Pastikan peluang diberikan kepada kontraktor untuk ambil tindakan jika tidak dia beliau berkemungkinan boleh melepaskan diri dari t/jawab tersebut dengan alasan beliau tidak dimaklumkan dan tidak diberi peluang.

iii. Ujudkan mekanisma penyaluran maklumat kerosakan /aduan dengan jelas supaya semua pihak faham.

iv. Sekarang ini tak tidak boleh gunakan rampasan bon untuk membiayai kos pembaikan oleh pihak ketiga...jadi pastikan PM  pada nilai yang setimpal dengan tahap kerosakan pada projek tersebut.

v. Pastikan ada 'follow thru' dalam setiap keputusan yang dibuat..

iii.

6,610 points 3 31 57
5 votes
Pembaikian kecacatan harus dipantau secara berjadual. Sejurus selepas CPC dikeluarkan perlu dikeluarkan jadual kecacatan (jika ada kecacatan) yang menyatakan senarai kecacatan dan tempoh masa yg diberi dan dipersetujui bersama untuk membaiki kecacatan tersebut. Mesyuarat pemantauan kecacatan bersama kontraktor dan pelanggan perlu diadakan secara berkala dalam tempoh DLP untuk 'follow thru' tindakan terhadap kecacatan lama dan penentuan jadual kecacatan baru jika ada.
7,310 points 15 33 66
0

Antara masalah yang saya hadapi semasa tempoh DLP bukan sahaja kecacatan dari senarai kecacatan CPC, tapi wujud kecacatan baru hasil 'wear and tear' user. Contohnya:-

Pintu

Tombol pintu yang disenarai sebagai kecacatan telah diperbaiki oleh pihak kontraktor. Namun, semasa operasi bangunan dalam tempoh DLP,  tombol tersebut telah rosak semula akibat 'keganasan' end user. Argument dan complaint daripada end user adalah seperti berikut:-

  1. Tombol pintu yang dipasang tidak berkualiti kerana mudah rosak!
  2. Bagaimana JKR boleh sahkan bahawa kecacatan ini telah diperbaiki dengan kualiti sebegini..?!

Apa yang harus kita lakukan sebagai pegawai JKR yang bertanggungjawab?

 

0
Memang agak sukar utk memuaskan hati semua pihak. Dari awal projek kita harus bina hubungan baik dgn pelanggan, end user juga dgn kontraktor. Komunikasi sangat penting supaya setiap org jelas dgn tanggungjawab masing-masing. Setiap aduan kecacatan yg siap perlu disahkan dan diterima oleh pelanggan dahulu dan mereka harus jelas kerosakan yg disebabkan oleh salah penggunaan adalah tanggungjawab pelanggan setelah kerosakan asal diperbaiki. Sekiranya kerosakan berulang disebabkan oleh bahan...maka kontraktor harus menggantikannya kembali. Bahan zaman skg ni pun susah nk jangka ketahanannya. Peranan kita utk menentukan punca kerosakan/kecacatan.
...