search
Log In

Recent activity by Mohd Fairuz

6 answers 196 views
Mengapa penggunaan CPM masih di peringkat yang belum matang di JKR, walaupun ianya telah lama di gunakan sejak awal tahun 1990-an lagi. Apa pendapat anda?
answered Nov 12, 2019 in Time Management
2 answers 177 views
Adakah dibenarkan Perakuan Muktamad JKR66A dibuat sedangkan kontrak masih dalam peringkat DLP atau pada masa CMGD masih belum dikeluarkan?
answered Nov 12, 2019 in Contract Management
1 answer 110 views
Penyediaan Lukisan Siap Bina (As-built drawing) merupakan salah satu syarat yang ditetapkan dalam penyerahan projek jalan. Dimanakah boleh saya dapatkan garispanduan penyediaan lukisan ini? Di dalam JKR/SPJ/1988, Para 1.25 ada dinyatakan keperluan menyediakan as ... tetapi maklumat terperinci yang perlu ada tidak dinyatakan. Harap dapat bantuan dari mereka yang berpengalaman dalam perkara ini. tq
answered Sep 26, 2016 in Assets & Facilities Management
1 answer 40 views
NBOS dalam pelaksanaan projek? Pengurusan Asset? Mungkin pelaksanaan rumah Kekal Untuk mangsa banjir boleh di perluaskan kepada pelaksanaan membaikpulih sekolah-sekolah daif di pendalaman?
asked Sep 19, 2016 in Stakeholders Management
4 answers 154 views
3 answers 85 views
Boleh dilihat banyak projek-projek pembinaan giat dijalankan di sepanjang jalan raya, tidak kira sama ada jalan persekutuan atau jalan negeri. Sebahagian daripada projek-projek tersebut adalah projek-projek swasta (perumahan, kedai pejabat, dll). Apa yang dikesalkan ialah kenderaan berat ... . Can we do something? Sediakan akta Kerja Raya, maybe, that can force them to do what is a must?
answered Sep 8, 2016 in Quality Management
4 answers 115 views
Peranan IKRAM dahulunya amat besar dalam membangunkan kepakaran di JKR. Selepas IKRAM tiada, JKR semacam hilang arah dalam membentuk kepakaran. Dengan adanya semula pusat latihan ini yang diberi nama CREaTE, adakah selepas ini tidak akan berlaku lagi ... dalam pelaksanaan projek!. Mereka yang bertanggungjawab kepada CREaTE mempunyai tugasan yang amat berat untuk dilaksanakan. CREaTE vs IKRAM
asked Sep 1, 2016 in Human Resource Management
2 answers 44 views
Rujukan Amanat YBhg. Dato' Sri KPKR (Laman web JKR Malaysia) Antara intipati amanat oleh YBhg. Dato' Sri Ketua Pengarah adalah: Dalam usaha melestarikan kecekapan tenaga, warga kerja JKR diminta saling bekerjasama dalam mengamalkan dan menerapkan budaya ... Semoga amanat yang disampaikan oleh YBhg. Dato' Sri KPKR menjadi aspirasi kepada warga JKR dalam usaha penjenamaan semula Jabatan.
answered Sep 1, 2016 in Stakeholders Management
1 answer 39 views
Attitude and work - change we must, so what are our actions ?? Strategic? Tactical? Operational? Change Change Change,..
asked Aug 25, 2016 in Human Resource Management
1 answer 28 views
Sudahkah Quality Assessment System For Completed Road Works yang disyorkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah diamalkan sebagai satu praktik pengukuran untuk semakan kualiti output kontraktor bagi sesuatu projek jalan? Andai telah ... itu akan dijadikan sebagai satu rujukan pengukuran asas untuk projek-projek jalan yang lain dalam proses Tender Evualtion?
commented Aug 11, 2016 in Quality Management
3 answers 110 views
Berapa ramai staf terutama Professional JKR faham dan menghayati VISI JKR? 1. World Class Service Provider:- Adakah kita berpuashati dengan apa yang ada dalam JKR sekarang? 2. Center Of Excellence dalam Asset Management, Project Management dan Engineering Services ;- Di stage mana sekarang? 3. Creative dan inovatif human capital dan teknologi terkini:- ??? Any comments
asked Apr 18, 2015 in Stakeholders Management
2 answers 81 views
Untuk makluman National Annex bagi EC 8 sedang dalam peringkat akhir penggubalan. Bila ianya dilancarkan, adakah JKR bersedia untuk jelaskan kepada Klien mengenai keperluan rekabentuk bangunan di lokasi tertentu perlu direkabentuk dengan mangambil kira beban "earthquake"?? Fikir dan bincang-bincangkan
asked Feb 9, 2015 in Structure
2 answers 128 views
Jika kita rujuk UBBL didapati ianya masih menggunakan code yang lama seperti CP sedangkan kita telah menggunakan BS. Jika JKR berpindah kepada Euro kelak, apakah kesannya terhad pematuhan pada UBBL? Untuk makluman UBBL adalah di bawah tanggungjawab KPKT.
asked Dec 29, 2014 in Building
2 answers 260 views
Sebagai contoh di Daerah Lipis, Pahang, kedua2 jurutera jalan J41 & jurutera bangunan J44 akan bertukar mulai 2 sept depan dengan tiada pengganti setakat ini. Jurutera senggara J41 telah pun ditukar pada bulan mac masih tidak berganti. Untuk makluman, ... & senggara dengan segera kesetiap Daerah/Jajahan demi untuk jaga imej JKR dalam memastikan kejayaan pelaksanaan projek2 pembangunan & senggara.
answered Sep 25, 2014 in Human Resource Management
1 answer 210 views
Minta pencerahan berkenaan pekeliling berkaitan yang masih aktif yang dikeluarkan tahun 85- 93. Terdapat pekeliling berkaitan perlu dikaji semula.
answered Sep 25, 2014 in Stakeholders Management
2 answers 129 views
Ini petikan daripada NSW President of Risk Engineering Society (RES), Pedram Danesh-Mand "First and most important is a culture of professionalism and accountability, including transparent communication and effective collaboration. While there has been greater recognition ... monitor and quantify the risk that this might not occur." Any comments terutamanya daripada Unit Pengurusan Risiko Prokom.
answer selected Aug 6, 2014 in Project Management
1 answer 66 views
Salam. Dimana saya boleh dapat full salinan - salinan hardcopy dan softcopy eurocode, MS dan BS? dan mana-mana standard guideline yang digunapakai di CKASJ? pada siapa saya nak dapatkannya? memandangkan saya pegawai baru dan belum mempunyai mana-mana satu pun salinan rujukan yang dinyatakan. mohon bantuan.
answered Jul 18, 2014 in Project Management
1 answer 77 views
Leadership? "Change Management" proses ? Culture & Engagement? Multi-Directional Communications? Culture of Continuous Learning? So, please share your opinion, suggestion,..
asked Jul 4, 2014 in Stakeholders Management
4 answers 224 views
Boleh bagi terjemahan PDA dalam bahasa melayu yang digunakan oleh CKUB sejak dulu?
commented Jul 4, 2014 in Contract Administration
2 answers 74 views
Rasanya lebih tersusun dan tidak timbul masalah soalan berulang dan lebih mudah untuk berkongsi ilmu kerana user boleh buka sesuatu topik untuk berkonsi ilmu. Web berbentuk forum yang saya maksudkan adalah seperti web :- http://www.gempak.org/ https://forum.lowyat.net/ Adakah terdapat perancangan untuk perkara ini?
answered Jul 2, 2014 in Helpdesk
1 answer 315 views
Ini penting untuk penambahbaikan pengurusan projek berdasarkan kepada kos, quality, time dan mungkin produktiviti juga. Adakah JKR telah mempunyai "tools" bagi pengukuran ini. OBB yang dilaksanakan sekarang ini macamana? "Return on investment" juga?
asked Jul 2, 2014 in Project Management
4 answers 121 views
Mantan KSU KKR (Dato Sri Dr. Abdul Munit Kasmin) ada bercadang untuk diwujudkan jalan /laluan khas motosikal.Tetapi sejauh manakah pelan dan perancangannya?
answered Jun 2, 2014 in Helpdesk
3 answers 140 views
Ini komen daripada mereka yang memerlukan kepastian mengenai "Benefits of BIM" "There are a lot of anecdotal and surmised advantages to BIM being talked about, particularly by software vendors and other AEC leaders. Curiously enough, however, there is little-to-no ... . Ia memerluak satu komitment yang jitu dan kerja sama semua yang terlibat. Any comments or pandangan daripada Y Generation????
asked May 29, 2014 in BIM
1 answer 316 views
Fom reading McKinsey Global Institute’s (MGI) report,... "Big Data: The next frontier for innovation, competition, and productivity, that big data is now recognized as an important factor of production, alongside labor and capital." Boleh kita bincang-bincangkan
asked May 26, 2014 in Project Management
5 answers 348 views
If you can’t see the whole picture… you can’t appreciate BIM. Hard to believe…perhaps to some… but many /most of us in the Architecture, Engineers, Construction, Owners, Operations sector still don’t know how to define BIM.
asked May 26, 2014 in BIM
...