search
Log In

Answers by Mohd Fairuz

6 votes
196 views
Mengapa penggunaan CPM masih di peringkat yang belum matang di JKR, walaupun ianya telah lama di gunakan sejak awal tahun 1990-an lagi. Apa pendapat anda?
answered Nov 12, 2019 in Time Management
6 votes
177 views
Adakah dibenarkan Perakuan Muktamad JKR66A dibuat sedangkan kontrak masih dalam peringkat DLP atau pada masa CMGD masih belum dikeluarkan?
answered Nov 12, 2019 in Contract Management
5 votes
110 views
Penyediaan Lukisan Siap Bina (As-built drawing) merupakan salah satu syarat yang ditetapkan dalam penyerahan projek jalan. Dimanakah boleh saya dapatkan garispanduan penyediaan lukisan ini? Di dalam JKR/SPJ/1988, Para 1.25 ada dinyatakan keperluan menyediakan as ... tetapi maklumat terperinci yang perlu ada tidak dinyatakan. Harap dapat bantuan dari mereka yang berpengalaman dalam perkara ini. tq
answered Sep 26, 2016 in Assets & Facilities Management
8 votes
85 views
Boleh dilihat banyak projek-projek pembinaan giat dijalankan di sepanjang jalan raya, tidak kira sama ada jalan persekutuan atau jalan negeri. Sebahagian daripada projek-projek tersebut adalah projek-projek swasta (perumahan, kedai pejabat, dll). Apa yang dikesalkan ialah kenderaan berat ... . Can we do something? Sediakan akta Kerja Raya, maybe, that can force them to do what is a must?
answered Sep 8, 2016 in Quality Management
6 votes
44 views
Rujukan Amanat YBhg. Dato' Sri KPKR (Laman web JKR Malaysia) Antara intipati amanat oleh YBhg. Dato' Sri Ketua Pengarah adalah: Dalam usaha melestarikan kecekapan tenaga, warga kerja JKR diminta saling bekerjasama dalam mengamalkan dan menerapkan budaya ... Semoga amanat yang disampaikan oleh YBhg. Dato' Sri KPKR menjadi aspirasi kepada warga JKR dalam usaha penjenamaan semula Jabatan.
answered Sep 1, 2016 in Stakeholders Management
5 votes
28 views
Sudahkah Quality Assessment System For Completed Road Works yang disyorkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah diamalkan sebagai satu praktik pengukuran untuk semakan kualiti output kontraktor bagi sesuatu projek jalan? Andai telah ... itu akan dijadikan sebagai satu rujukan pengukuran asas untuk projek-projek jalan yang lain dalam proses Tender Evualtion?
answered Aug 10, 2016 in Quality Management
3 votes
260 views
Sebagai contoh di Daerah Lipis, Pahang, kedua2 jurutera jalan J41 & jurutera bangunan J44 akan bertukar mulai 2 sept depan dengan tiada pengganti setakat ini. Jurutera senggara J41 telah pun ditukar pada bulan mac masih tidak berganti. Untuk makluman, ... & senggara dengan segera kesetiap Daerah/Jajahan demi untuk jaga imej JKR dalam memastikan kejayaan pelaksanaan projek2 pembangunan & senggara.
answered Sep 25, 2014 in Human Resource Management
3 votes
210 views
Minta pencerahan berkenaan pekeliling berkaitan yang masih aktif yang dikeluarkan tahun 85- 93. Terdapat pekeliling berkaitan perlu dikaji semula.
answered Sep 25, 2014 in Stakeholders Management
2 votes
66 views
Salam. Dimana saya boleh dapat full salinan - salinan hardcopy dan softcopy eurocode, MS dan BS? dan mana-mana standard guideline yang digunapakai di CKASJ? pada siapa saya nak dapatkannya? memandangkan saya pegawai baru dan belum mempunyai mana-mana satu pun salinan rujukan yang dinyatakan. mohon bantuan.
answered Jul 18, 2014 in Project Management
5 votes
74 views
Rasanya lebih tersusun dan tidak timbul masalah soalan berulang dan lebih mudah untuk berkongsi ilmu kerana user boleh buka sesuatu topik untuk berkonsi ilmu. Web berbentuk forum yang saya maksudkan adalah seperti web :- http://www.gempak.org/ https://forum.lowyat.net/ Adakah terdapat perancangan untuk perkara ini?
answered Jul 2, 2014 in Helpdesk
5 votes
121 views
Mantan KSU KKR (Dato Sri Dr. Abdul Munit Kasmin) ada bercadang untuk diwujudkan jalan /laluan khas motosikal.Tetapi sejauh manakah pelan dan perancangannya?
answered Jun 2, 2014 in Helpdesk
10 votes
115 views
semua komponen harus ada secara terperinci e.g piling, pile cap reinforcement, box girder reinforement, roof truss etc etc semuanya secara terperinci memudahkan kerja supervision member gambaran kpd klien akan end product
answered Jan 23, 2014 in Project Management
7 votes
70 views
Pegawai JKR perlu didedahkan dengan ilmu dan pengalaman pihak perunding dan kontraktor bagi membantu memahami dan menambah pengalaman sendiri dalam menjalankan tugas seharian seperti contoh pensyarah dibenarkan menjalankan kerja luar di bawah syarikat Universiti kerana dengan ... beliau yang juga mendapat ilmu dan pengalaman atas teori semata-mata atau sedikit sahaja pengalaman dipihak swasta.
answered Jan 9, 2014 in Human Resource Management
7 votes
231 views
Salam, Dimana saya boleh dapatkan contoh rekabentuk IBS bagi bangunan lebih 5 tingkat yang menggunakan katalog IBS JKR? Mohon pencerahan. Terima kasih
answered Jan 8, 2014 in Structure
6 votes
87 views
...