search
Log In

Recent activity by Muham Zaini Hamzah

2 answers 59 views
Nak tanya berkenaan item cakar permukaan jalan. Betul ke untuk kerja resurface, perlu cakar permukaan jalan untuk dapatkan bonding antara jalan lama dan jalan baru? Atau cukup sekadar bersihkan jalan dan spray tack coat?
answered Feb 24, 2020 in Pavement
1 answer 32 views
Duit belanja mengurus OS 28000 adalah digunakan untuk penyelenggaraan kecil bangunan. Namun adakah duit tersebut boleh digunakan untuk penyelanggaraan jalan?
answered Feb 19, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
4 answers 62 views
Sehingga 31 Disember 2019, bilangan pengguna berdaftar Portal JCoP adalah seramai 4,492 manakala lebih daripada 100 moderator JCoP telah dilantik untuk menyelia sesi perbincangan di portal. Apakah langkah atau inisiatif yang boleh diambil bagi memperkasa serta menggalakkan penggunaan Portal JCoP di kalangan warga JKR?
answered Jan 28, 2020 in Miscellaneous
1 answer 56 views
Mohon cadangan atau kaedah yang sesuai supaya penampalan pelekat barcode pada aset kerajaan yang bersaiz kecil atau aset yang sukar untuk ditampal pada permukaan aset.
answered Dec 5, 2019 in Moveable Asset (Alih)
2 answers 104 views
Salam dan selamat sejahtera, Wajarkah PPP dan PPK memberikan markah LNPT kepada pegawai bawahannya tanpa berbincang dengan pegawai tersebut terlebih dahulu sekiranya terdapat isu peribadi dengan pegawai tersebut. terdapat dikalangan PPP dan PPK yang memberi markah ... ke atas mereka? Kerana penilaian mereka telah memberikan impak yang negatif kepada PYD sepanjang berkhidmat sebagai penjawat awam.
answered Dec 1, 2019 in Human Resource Management
1 answer 118 views
Sekira diamati lukisan struktur, pada suatu ketika besi tetulang tegasan tinggi 410 N/mm2 digunakan dan ditandakan sebagai Y. Seterusnya apabila BS 8110 diperkenalkan, rekabentuk telah mula menggunakan tetulang tegasan tinggi 460 N/mm2 dan ditandakan sebagai T. Dengan ... N/mm2 dan ditanda sebahagai H. Sebagai pegawai di tapak, bagaimana caranya hendak membezakan jenis tetulang ini di tapak?
answered Nov 21, 2019 in Structure
1 answer 26 views
Selama ini, pensijilan QMS ISO9001:2015 (sistem pengurusan kualiti projek & senggaraan) adalah berasingnan untuk JKR Negeri dan JKR Wilayah Persekutuan di mana pejabat-pejabat tersebut akan diaudit oleh SIIRM setiap tahun (2 tahun pematuhan, 1 tahun pensijilan ... ). Apakah pandangan sekiranya pensijilan QMS ini dipusatkan bawah 1 pensijilan atas JKR Malaysia seperti pensijilan untuk SPAS, SPKKP?
answered Nov 19, 2019 in Helpdesk
1 answer 39 views
Contohnya..bangunan baru JKR yang telah siap dibina tetapi tidak mempunyai fasiliti parkir berbumbung. Soalannya adakah jabatan berkenaan boleh membina sendiri parkir berbumbung selepas mendapat persetujuan bersama dalam mesyuarat jabatan berkenaan atau perlu mendapatkan nasihat/kelulusan pakar di JKR HQ sebelum membina parkir berbumbung di jabatan berkenaan?
answered Nov 19, 2019 in Structure
1 answer 89 views
Saya nak tahu dakah ada cara untuk mengetahui status permohonan pertukaran yang pernah dipohon? Contohnya, boleh check secara online yang dikhaskan kepada pemohon dengan memasukkan nombor ic sahaja.sbb maklumat kita sbagai penjawat awam semua ada dalam sistem. Tetapi buat masa ... Andai kata ada cara selain call KKR untuk tau status pertukaran yang dipohon.saya nk tahu lebih lanjut. Terima kasih.
answered Nov 19, 2019 in Human Resource Management
6 answers 199 views
Mengapa penggunaan CPM masih di peringkat yang belum matang di JKR, walaupun ianya telah lama di gunakan sejak awal tahun 1990-an lagi. Apa pendapat anda?
answered Nov 19, 2019 in Time Management
2 answers 110 views
Dalam Jadual 6.2 BS 8110, tempoh untuk membuka acuan bahagian sisi (vertical) adalah dalam tempoh 12 jam. Manakala dalam Spesifikasi Kerja Bangunan JKR 2014, tempoh buka acuan sisi adalah dalam tempoh 3 hari. Terdapat perbezaan antara BS dan JKR Spesifikasi dalam ... projek swasta yang berpandukan BS8110 bagi membuka acuan Jadual 6.2 - BS 8110 Jadual D18 - JKR Spesifikasi Kerja Bangunan 2014
answered Nov 19, 2019 in Structure
3 answers 92 views
Apakah kaedah yang berkesan dan pantas untuk mengetahui kebocoran paip air di dalam dinding rumah?
answered Nov 18, 2019 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 55 views
Dalam kerja ikatan batu bata, untuk ikatan bata yang terakhir (atas sekali), kaedah ikatan manakah yang paling praktikal dan terbaik untuk digunapakai? i. Ikat seperti biasa sampai ke rasuk atau slab, ruang yang berbaki cuma diisi dengan mortar atau ii. Ikat secara menegak (bata ditegakkan 90 darjah )atau iii. Ikat secara condong ( yang ni biasa dilihat paling banyak digunapakai)
answered Nov 17, 2019 in Structure
1 answer 40 views
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Soalan ini berkisar tentang pesanan tempatan (LO) dan tatacara pembayaran. Permohonan LO bagi satu perkhidmatan makan minum mesyuarat telah diluluskan (Ogos 2019) dan pihak kewangan telah menerima invois bagi bayaran tersebut. Namun ... tahun 2019 iaitu 30 November 2019 ini selain daripada kos itu ditanggung oelh unit yang yang memohon. Terima kasih.
answered Nov 17, 2019 in Miscellaneous
2 answers 115 views
Isu viral: Sejak sekian lama JKR diserang oleh kumpulan "Brotherhood" yang diketuai oleh saudara Lando dalam media sosial, dicemuh oleh neitzen dan dikutuk apa saja yang dibuat oleh JKR, FB dan tweeter discreenshot dan diedit, kecaman kerana beberapa jalan ... bukan dalam bidang kuasa kita pon dihentam samarata. Sejauh manakah rungutan dan isu isu ini diberikan perhatian oleh pihak atasan?
answered Oct 31, 2019 in Stakeholders Management
1 answer 40 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Bagaimanakah cara pengadu (orang awam) memberi maklumbalas berkenaan aduan mereka dalam sistem pengurusan aduan JKR Malaysia? Cadangan saya agar sistem ini di tambahbaik dengan dimasukkan borang SPB - Maklumbalas Kepuasan Pelanggan JKR.PK(P). ... Dengan cara ini, kerja baikpulih bagi senggaraan dapat dijalankan dengan lebih baik, telus dan cekap. Sekian, terima kasih.
answered Oct 31, 2019 in Miscellaneous
3 answers 45 views
Kakitangan berjawatan "Negeri" JKR Terengganu tidak disarankan memenuhi kehadiran 5 hari berkursus bagi tahun semasa 2019 memandangkan kekangan kewangan semasa Kerajaan Negeri. Pemantauan kehadiran kursus melalui sistem online mengambilkira kakitangan Persekutuan dan Negeri dan ini akan menyebabkan peratus kehadiran keseluruhan menjadi rendah. Mohon pencerahan.
answered Aug 16, 2019 in Human Resource Management
1 answer 62 views
Setiap pejabat JKR Daerah mempunyai sekurang2nya seorang Pegawai Aduan yang bertanggungjawab menyelaras aduan yang diterima termasuk aduan di luar bidang kuasa JKR. Wajarkah Penolong Jurutera Awam JA29 yang dilantik sebagai Pegawai Aduan diberi kemudahan telefon ... ditanggung oleh Kerajaan? Untuk makluman, hanya seorang Penyelaras Aduan JKR Negeri diberi kemudahan sedemikian. Bincangkan...
answered Apr 3, 2018 in Stakeholders Management
1 answer 24 views
Bahagian pentadbiran di pejabat saya hanya membenarkan cuti tanpa rekod untuk peperiksaan bagi kakitangan yang menyambung master tetapi tidak membenarkan cuti tanpa rekod bagi tujuan pembentangan untuk kakitangan yang menyambung master dengan mode penyelidikan ... sepertimana peperiksaan bagi program master course work'. BOLEHKAH PEMBENTANGAN DIBERIKAN CUTI TANPA REKOD SEPERTIMANA PEPERIKSAAN?
answered Mar 16, 2018 in Human Resource Management
1 answer 38 views
Bagaimanakan cara untuk mendapatkan senarai kontraktor berdaftar dengan CiDB yang mempuanyai sesuatu pengkhususan untuk sesebuah negeri.. contoh : senarai kontraktor yang mempunyai pengkhususan E07 untuk Negeri Pahang.
answered Mar 16, 2018 in Contract Administration
6 answers 280 views
Apa yang perlu dilakukan jika terdapat percanggahan di antara spesifikasi, lukisan dan senarai kuantiti?
answered Nov 16, 2017 in Contract Management
1 answer 60 views
Assalamualaikum, Tuan/puan Mohon pencerahan, 1.Bagaimana nak mengatasi masalah settlement yang kerap kali berlaku yang menghubungkan abutment dan deck slab pada struktur jambatan? 2.Berapakah kekuatan bata press dan bata tanah liat? 3.Sekiranya ujian kiub test 7 ... bagi Jawatan Jurutera Awam semasa menghadapi temuduga SPA? Sekian,terima kasih. Mohd Rozi Bin Awang Jurutera Awam Unit jkr kesedar
answered Oct 24, 2017 in Structure
4 answers 82 views
Kos penyenggaraan jalan di Malsysia semakin meningkat setiap tahun tetapi peruntukan penyenggaraan yang diperolehi amat tidak mencukupi. Adakah pihak JKR dapat mengatasi masalah kekurangan peruntukan ini dengan melaksanakan transformasi berdasarkan inovasi yang dihasilkan oleh pegawai JKR?
answered Oct 3, 2017 in Assets & Facilities Management
5 answers 200 views
Melalui beberapa interaksi dengan konsultan mekanikal dan elektrikal di luar JKR, saya mendapati konsultan di luar mempraktiskan Sistem Lif ini di bawah Disiplin Elektrikal. Tetapi di JKR, Sistem Lif berada di bawah skop Disiplin Mekanikal. Mengapa jadi begitu dan tiada keseragaman? Bagaimana pula dengan ulasan BEM mengenai perkara ini? Skop Sistem Lif di bawah Disiplin Mekanikal atau Elektrikal?
commented Aug 30, 2017 in Mechanical
3 answers 91 views
Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada para penerima Anugerah Pengguna Paling Aktif JCoP 2017 yang telah disampaikan oleh YBhg. Ketua Pengarah Kerja Raya sempena program Persada Minda 2017
answered Aug 29, 2017 in Helpdesk
8 answers 324 views
Bagaimana untuk mengelakkan EOT bagi sesebuah projek?
answered Aug 1, 2017 in Contract Management
1 answer 36 views
Cadangan supaya bahan-bahan yang diluluskan di dalam J-MAL turut disertakan gambar selain daripada no model bahan supaya lebih senang untuk dirujuk.
answered Jul 24, 2017 in Project Management
1 answer 35 views
Pada pemerhatian saya, terdapat beberapa bangunan lama kerajaan yang digunakan kurang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan. Sedia maklum, setiap jabatan telah mempunyai Jawatankuasa Perlindungan Keselamatan Jabatan yang memastikan ciri-ciri keselamatan sentiasa ditingkatkan ... masih belum memenuhi standard yang ditetapkan oleh Jabatan Bomba dan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan . Bincangkan...
answered Jul 4, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 55 views
Bagaimanakah menjadikan J-Cops itu satu platform yang menyeluruh untuk menyumbangkan idea dan pandangan terhadap sesuatu bidang yang telah lama dicempungi oleh kumpulan yang tertentu demi berkongsikan pengalaman mereka agar pegawai lain perolehi ilmu yang bermanfaat dan saksama demi mencetuskan kualiti ouput kerja yang lebih konsisten?
answered Jun 6, 2017 in Stakeholders Management
1 answer 38 views
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sedia maklum, pihak CIDB telah mewajibkan semua pekerja kontraktor dan pegawai JKR memiliki Kad Hijau CIDB dan memastikan Kad Hijau CIDB tersebut masih belum tarikh luput apabila memasuki tapak bina. Walaubagaimanapun, masih terdapat ... tamat tempoh/luput. Siapakah pegawai yang memeriksa kad hijau CIDB di tapak bina atau ia dibawah tanggungjawab pihak CIDB?
answered Jun 6, 2017 in Project Management
5 answers 59 views
Antara Peraturan dan Arahan, Yang manakan perlu diutamakan?
answered May 29, 2017 in Stakeholder Management (PM)
3 answers 66 views
4 answers 90 views
Untuk struktur keluli yang menggunakan sambungan kimpalan, bagaimana kita menentukan kekuatan kimpalan yang dibuat tersebut adalah memenuhi kekuatan rekabentuk yang diperlukan. Apakah terdapat ujian khas perlu dijalankan atau pihak fabrikator perlu mengemukakan certificate tertentu untuk mengesahkan kekuatan kimpalan tersebut.
answered Apr 5, 2017 in Structure
...