search
Log In

Recent activity by aidzil

2 answers 72 views
Kerja-kerja naik taraf bangunan melibatkan proses perancangan, rekabentuk, perolehan, pembinaan dan penyerahan projek. Ia merupakan proses 'asset creation'. Kerja-kerja ini melibatkan peningkatan fungsi dan pertambahan fizikal bangunan berkenaan. Berbeza pula dengan kerja-kerja pemulihan dan ... (stakeholders) (Rujukan: Pekeliling Am Bil 2 Tahun 2012 - Tatacara Pengurusan Aset Tak Alih - M/s 161)
answered May 20, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 30 views
Kebanyakan Bangunan lama Kerajaan tiada CF (Certificate of Fitness), bagaimana caranya atau flow untuk mendapatkan Fire Certification Malaysia (FC) sekiranya pemilik memerlukan sijil tersebut?
answered May 19, 2020 in Architecture
1 answer 56 views
Apakah usaha yang telah dilakukan oleh pihak JKR dalam memperkasakan penggunaan BIM dalam projek?
commented Jul 18, 2019 in BIM
4 answers 86 views
SEKARANG INI MENJADI TREND PEMBEKAL HANYA SERTAKAN TEST REPORT SIRIM UNTUK KELULUSAN BAHAN. MOHON PANDANGAN SEMUA.
answered Apr 30, 2019 in Building
2 answers 39 views
Dalam perisian autodesk revit yang sedang diutarakan sebagai perisian modeler mudah di JKR, mengapa cawangan arkitek tidak menghantar seorang wakil tenaga pengajar untuk setiap unit ? Hal ini menyulitkan pegawai mempelajari perisian tersebut dengan mudah, baik dan cepat.
answered Nov 9, 2018 in Project Management
4 answers 122 views
Pihak JKR boleh memikirkan untuk wujudkan team KHAS JKR peranan yang luas Contoh Tentera ada PASKAL,KOMANDOR dan sebagainya.
answered Oct 25, 2018 in Human Resource Management
2 answers 79 views
Salam Sejahtera, Cadangan atau bagaimana cara supaya lebih banyak lukisan PAP digunakan tanpa pindaan? Terdapat lukisan PAP perlu diubahsuai berdasarkan kehendak dan brif daripada pelanggan dan ia akan menyebabkan kelewatan dalam proses rekabentuk serta iklan. Terima kasih.
answered Sep 27, 2018 in Project Management
6 answers 242 views
Apa yang perlu dilakukan jika terdapat percanggahan di antara spesifikasi, lukisan dan senarai kuantiti?
answered Sep 20, 2018 in Contract Management
1 answer 46 views
Bolehkah diwujudkan elaun kasut kepada kakitangan yang menjalankan kerja di site kerana tidak semua staff dibekalkan kasut safety.Sebagai contoh jika melakukan pemeriksaan di kawasan sisa bangunan yang terbakar.Risiko kecederaan terpijak paku mungkin tinggi kerana cuma memakai kasut biasa ketika melakukan pemeriksaan terhadap struktur bangunan yang terjejas..
commented Sep 17, 2018 in Human Resource Management
3 answers 56 views
Semasa saya menuju daripada jalan Kota Tinggi ke Johor (Hospital Sultan Ismail), saya tidak jumpa sebarang signboard hospital berkenaan, menyebabkan saya terlepas beberapa simpang untuk belok. Akhirnya saya jumpa jalan ke hospital tersebut dengan ... Persoalannya, siapakah harus membuat penambahbaikan tersebut? agar tidak mengelirukan pengguna jalan raya? JKR atau projek hospital tersebut?
answered Sep 16, 2018 in Technical & Contract Admin
3 answers 43 views
Apakah langkah terbaik yang boleh diambil untuk memastikan semua Arkitek menerapkan sebaiknya amalan rekabentuk hijau?
answered Sep 13, 2018 in Sustainable Architecture
2 answers 48 views
Adakah salah jika letak pokok buah-buahan dalam pembangunan projek kerajaan? Adakah salah pegawai jika meletakkan lanskap yang keterlaluan?
answered Sep 13, 2018 in Landscape Architecture
4 answers 68 views
Mengapa setiap kali perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, had laju kebangsaan mesti diturunkan? Apakah dengan penurunan had laju kebangsaan sebanyak 10 km/j iaitu dari 90 km/j ke 80 km/j dapat memberikan impak yang besar terhadap kesan kemalangan?
answered Sep 13, 2018 in Assets & Facilities Management
1 answer 15 views
Adakah ID diperlukan untuk memberikan impak 'first impression' kepada pengguna/pelanggan?
answered Sep 13, 2018 in Interior Design
3 answers 77 views
Apa pandangan tuan/puan tentang pelaksanaan BIM dalam JKR setakat ini. Untuk makluman saya yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan BIM dalam melihat kesan positif setakat ini di kalangan pegawai dan kakitangan dalam JKR dari segi faedah dan ... usaha perlu diteruskan agar amalan terbaik pelaksanaan BIM dalam JKR khususnya dapat membantu JKR memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.
answer selected Sep 13, 2018 in BIM
1 answer 64 views
Apakah JKR akan dikenakan tindakan tuntutan pampasan dari si pemangsa andai pemasangan boggol di jalan persekutuan tidak mengikut spesifikasi yang tepat dan telah mengakibatkan terjadinya kemalangan?
commented Sep 13, 2018 in Pavement
2 answers 71 views
Adakah semua projek yang menggunakan PAP sudah dimodelkan dalam BIM?
answered Sep 5, 2018 in BIM
1 answer 68 views
Apakah yang boleh dilakukan oleh pengguna atau pemilik sekiranya Borang F telah dikeluarkan oleh Arkitek walaupon projek berkenaan belum siap.
answered Mar 16, 2018 in Contract Administration
1 answer 27 views
Sejauhmana kebolehan data yang terdapat dalam sistem BIM dipindah ke mySPATA dan bagaimanakah bagi memastikan data yang terdapat bagi kedua-dua sistem ini selaras?
answered Jan 3, 2018 in Fixed Asset (Tak Alih)
2 answers 42 views
Apakah Projek Jalan harus juga disediakan rangkaian informasi sistem seperti Building Information Modeling (BIM) dengan output persembahan yang berbentuk 3D demi menyenangkan proses pembinaan, penyerahan dan penyenggaraan secara total dan lebih cost effective dengan ... River, channel and stream alignment and direction of flow. Existing and newly proposed services location and alignment.
answered Dec 22, 2017 in Bridge
1 answer 31 views
BIM adalah proses yang melibatkan penjanaan dan pengurusan perwakilan digital ciri-ciri fizikal dan fungsi suatu tempat. Penggunaan BIM semakin mendapat tempat didalam industri binaan dan pengurusan aset.
answered Dec 15, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
5 answers 59 views
Antara Peraturan dan Arahan, Yang manakan perlu diutamakan?
answered May 30, 2017 in Stakeholder Management (PM)
4 answers 152 views
3 answers 78 views
Pada pagi jumaat 5.6.15, Rakyat Sabah dikejutkan dengan gempa bumi berukuran 6.0 Richter. Dilaporkan telah berlaku kerosakan kepada bangunan-bangunan hinggakan melibatkan kehilangan nyawa. Persoalannya adakah JKR bersedia untuk mengambilkira faktor gempa ... pengurusan projek? Atau adakah rekabentuk yang dipraktikan sekarang terutamanya oleh pihak struktur cukup untuk menahan kesan gempa bumi.
answer selected Sep 18, 2015 in Building
5 answers 175 views
Bilakah BIM hendak diperluaskan kepada seluruh staff JKR. Adakah BIM dah stabil applicationnya?
commented Sep 8, 2015 in BIM
3 answers 133 views
Kenapa masih wujud lagi isu yang berkaitan EOT sedangkan JKR sudah ada Project Management Tools? Adakah ada lagi kelemahan yang boleh atau perlu dipertingkatkan?
answered Aug 15, 2015 in Contract Administration
4 answers 100 views
Pemilihan tapak yang tidak sesuai oleh Kementerian Pelanggan mewajibkan JKR untuk melaksanakan kerja tanah atau kerja rawatan tanah bagi sesuatu projek yang diserahkan. Pelaksanakan kerja ini sedikit sebanyak akan memberi implikasi terhadap peningkatan kos. Adalah lebih ... projek kepada EPU agar kawalan terhadap kos projek ini tidak akan melepasi kos siling projek apabila dilaksanakan kelak,
commented Aug 13, 2015 in Geotechnical
6 answers 198 views
Kebanyakkan projek projek samada daripada JKR sendiri mahupun pihak swasta amat mengambil ringan mengenai pencemaran yang terhasil dari Tapak pembinaan. Antara pencemaran yang sering berlaku adalah habuk habuk akibat daripada pembersihan bangunan yang hampir ... yang melakukan kesalahan-kesalahan tersebut. Usul mungkin perlu dibawa ke parlimen kerana ianya membabitkan penggubalan akta pembinaan.
answered Jul 6, 2015 in Risk Management
3 answers 176 views
Setiap bulan kebanyakan penjawat awam terpaksa memberi masa yang panjang untuk melengkapkan dan menyediakan borang ini, Kertas A4 yang digunakan juga banyak, sekiranya 60% daripada 1.2juta penjawat awam bersamaan 720,000 orang membuat tuntutan ... dilaksanakan untuk mengurangkan penggunaan kertas dan menjimatkan masa mengisi borang tersebut dan juga menjawab soalan inkuiri sekiranya diperlukan.
commented Jul 1, 2015 in Human Resource Management
4 answers 87 views
Seringkali rekabentuk projek kerajaan terutamanya bangunan yang direkabentuk oleh kerajaan dikatakan tidak setanding dengan rekabentuk perunding luar dari segi estetik dan sebagainya. Alasan yang diberikan menjerumus kepada kekangan peruntukan, masa, kurang kerjasama antara ... tidak penting kepada projek kerajaan? Atau ,hanya sekadar cukup untuk MEMENUHI FUNGSI REKABENTUK. Apa pendapat anda?
commented Jun 23, 2015 in Stakeholders Management
...