search
Log In

Answers by aidzil

4 votes
72 views
Kerja-kerja naik taraf bangunan melibatkan proses perancangan, rekabentuk, perolehan, pembinaan dan penyerahan projek. Ia merupakan proses 'asset creation'. Kerja-kerja ini melibatkan peningkatan fungsi dan pertambahan fizikal bangunan berkenaan. Berbeza pula dengan kerja-kerja pemulihan dan ... (stakeholders) (Rujukan: Pekeliling Am Bil 2 Tahun 2012 - Tatacara Pengurusan Aset Tak Alih - M/s 161)
answered May 20, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
5 votes
30 views
Kebanyakan Bangunan lama Kerajaan tiada CF (Certificate of Fitness), bagaimana caranya atau flow untuk mendapatkan Fire Certification Malaysia (FC) sekiranya pemilik memerlukan sijil tersebut?
answered May 19, 2020 in Architecture
5 votes
56 views
Apakah usaha yang telah dilakukan oleh pihak JKR dalam memperkasakan penggunaan BIM dalam projek?
answered Jul 18, 2019 in BIM
3 votes
86 views
SEKARANG INI MENJADI TREND PEMBEKAL HANYA SERTAKAN TEST REPORT SIRIM UNTUK KELULUSAN BAHAN. MOHON PANDANGAN SEMUA.
answered Apr 30, 2019 in Building
6 votes
39 views
Dalam perisian autodesk revit yang sedang diutarakan sebagai perisian modeler mudah di JKR, mengapa cawangan arkitek tidak menghantar seorang wakil tenaga pengajar untuk setiap unit ? Hal ini menyulitkan pegawai mempelajari perisian tersebut dengan mudah, baik dan cepat.
answered Nov 9, 2018 in Project Management
2 votes
122 views
Pihak JKR boleh memikirkan untuk wujudkan team KHAS JKR peranan yang luas Contoh Tentera ada PASKAL,KOMANDOR dan sebagainya.
answered Oct 25, 2018 in Human Resource Management
5 votes
79 views
Salam Sejahtera, Cadangan atau bagaimana cara supaya lebih banyak lukisan PAP digunakan tanpa pindaan? Terdapat lukisan PAP perlu diubahsuai berdasarkan kehendak dan brif daripada pelanggan dan ia akan menyebabkan kelewatan dalam proses rekabentuk serta iklan. Terima kasih.
answered Sep 27, 2018 in Project Management
2 votes
242 views
Apa yang perlu dilakukan jika terdapat percanggahan di antara spesifikasi, lukisan dan senarai kuantiti?
answered Sep 20, 2018 in Contract Management
5 votes
56 views
Semasa saya menuju daripada jalan Kota Tinggi ke Johor (Hospital Sultan Ismail), saya tidak jumpa sebarang signboard hospital berkenaan, menyebabkan saya terlepas beberapa simpang untuk belok. Akhirnya saya jumpa jalan ke hospital tersebut dengan ... Persoalannya, siapakah harus membuat penambahbaikan tersebut? agar tidak mengelirukan pengguna jalan raya? JKR atau projek hospital tersebut?
answered Sep 16, 2018 in Technical & Contract Admin
5 votes
43 views
Apakah langkah terbaik yang boleh diambil untuk memastikan semua Arkitek menerapkan sebaiknya amalan rekabentuk hijau?
answered Sep 13, 2018 in Sustainable Architecture
3 votes
48 views
Adakah salah jika letak pokok buah-buahan dalam pembangunan projek kerajaan? Adakah salah pegawai jika meletakkan lanskap yang keterlaluan?
answered Sep 13, 2018 in Landscape Architecture
1 vote
68 views
Mengapa setiap kali perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, had laju kebangsaan mesti diturunkan? Apakah dengan penurunan had laju kebangsaan sebanyak 10 km/j iaitu dari 90 km/j ke 80 km/j dapat memberikan impak yang besar terhadap kesan kemalangan?
answered Sep 13, 2018 in Assets & Facilities Management
3 votes
15 views
Adakah ID diperlukan untuk memberikan impak 'first impression' kepada pengguna/pelanggan?
answered Sep 13, 2018 in Interior Design
4 votes
71 views
Adakah semua projek yang menggunakan PAP sudah dimodelkan dalam BIM?
answered Sep 5, 2018 in BIM
1 vote
68 views
Apakah yang boleh dilakukan oleh pengguna atau pemilik sekiranya Borang F telah dikeluarkan oleh Arkitek walaupon projek berkenaan belum siap.
answered Mar 16, 2018 in Contract Administration
2 votes
27 views
Sejauhmana kebolehan data yang terdapat dalam sistem BIM dipindah ke mySPATA dan bagaimanakah bagi memastikan data yang terdapat bagi kedua-dua sistem ini selaras?
answered Jan 3, 2018 in Fixed Asset (Tak Alih)
3 votes
42 views
Apakah Projek Jalan harus juga disediakan rangkaian informasi sistem seperti Building Information Modeling (BIM) dengan output persembahan yang berbentuk 3D demi menyenangkan proses pembinaan, penyerahan dan penyenggaraan secara total dan lebih cost effective dengan ... River, channel and stream alignment and direction of flow. Existing and newly proposed services location and alignment.
answered Dec 22, 2017 in Bridge
2 votes
31 views
BIM adalah proses yang melibatkan penjanaan dan pengurusan perwakilan digital ciri-ciri fizikal dan fungsi suatu tempat. Penggunaan BIM semakin mendapat tempat didalam industri binaan dan pengurusan aset.
answered Dec 15, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
3 votes
59 views
Antara Peraturan dan Arahan, Yang manakan perlu diutamakan?
answered May 30, 2017 in Stakeholder Management (PM)
5 votes
152 views
4 votes
133 views
Kenapa masih wujud lagi isu yang berkaitan EOT sedangkan JKR sudah ada Project Management Tools? Adakah ada lagi kelemahan yang boleh atau perlu dipertingkatkan?
answered Aug 15, 2015 in Contract Administration
6 votes
175 views
Bilakah BIM hendak diperluaskan kepada seluruh staff JKR. Adakah BIM dah stabil applicationnya?
answered Aug 12, 2015 in BIM
5 votes
198 views
Kebanyakkan projek projek samada daripada JKR sendiri mahupun pihak swasta amat mengambil ringan mengenai pencemaran yang terhasil dari Tapak pembinaan. Antara pencemaran yang sering berlaku adalah habuk habuk akibat daripada pembersihan bangunan yang hampir ... yang melakukan kesalahan-kesalahan tersebut. Usul mungkin perlu dibawa ke parlimen kerana ianya membabitkan penggubalan akta pembinaan.
answered Jul 6, 2015 in Risk Management
10 votes
252 views
Bagaimanakah nota-nota kursus dalaman JKR diuruskan? Saya ingin mencadangkan semua nota-nota kursus dimuatnaik ke mana-mana web (JKR atau cawangan) yang boleh dimuatturun oleh semua kakitangan JKR tanpa mengira disiplin. Ini juga akan memaksimakan manfaat dari nota ... kepada mereka yang tidak dapat hadir ke kursus yang dipohon ataupun yang tidak layak menyertai kursus kerana kuota telah penuh.
answered Jun 14, 2015 in Moveable Asset (Alih)
6 votes
247 views
Apakah risiko yang paling tinggi dalam sesuatu projek?
answered Jun 7, 2015 in Risk Management
2 votes
90 views
Kerja gantian hendaklah dapat dikenalpasti di dalam skop kerja asal. Bagaimana sekiranya kerja yang dibuat contohnya rumah pengawal tiada dalam skop kerja asal? Adakah perubahan kerja?
answered Jun 1, 2015 in Contract Administration
...