search
Log In

Recent activity by azudin

2 answers 82 views
2 answers 65 views
Apakah kaedah yang sesuai bagaimana membaiki kerosakan lapisan kalis air (water proofing) pada bumbung tempat letak kenderaan (flat roof)?
answered Jul 16, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
2 answers 44 views
Bagaimana untuk pastikan kerja pembaikan yang dituntut oleh kontraktor telah dilaksanakan di tapak (Kuarters rumah teres, teres berkembar & banglo)?
answered Jul 16, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 39 views
Bangunan telah berusia 12 tahun terjadi tiang retak atau plaster crack. Adakah dalam kategori Latent Defect setelah tamat tempoh DLP?
answered Jul 16, 2020 in Structure
1 answer 41 views
Umumnya kerja-kerja ubahsuai dan naiktaraf ini terdapat elemen rekabentuk dan merupakan proses pewujudan aset yang baharu, sebagai contoh : blok tambahan, tingkat/aras tambahan dan ubah suai penggunaan ruang. Rujukan : Prosedur JKR.PK(O).09 Prosedur JKR.PK(O).02
answered Jul 7, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 37 views
Kaedah PAP bagi memendekkan tempoh pelaksanaan projek di peringkat pra kontrak telah lama diperkenalkan. Sepanjang tempoh pelaksanaan ini, telah banyak lukisan rekabentuk PAP dibangunkan. Daripada keseluruhan lukisan tersebut, berapa peratus lukisan rekabentuk PAP ini yang telah ... ini? 10 tingkat (8tingkat dengan 2 basement); 630 unit tempat letak kereta dengan 198 tempat letak motorsikal.
answered Jun 30, 2020 in Stakeholders Management
1 answer 31 views
Apakah impaknya andai papan acuan itu dibuka lebih awal walaupun kekuatan tercapai?
commented Jun 30, 2020 in Structure
1 answer 57 views
Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah menghadkan pergerakan dan menyebabkan pihak perunding tidak dapat meneruskan operasi atau dengan kata lain tidak dapat memberi perkhidmatan/servis. Dalam situasi ini, adakah pihak perunding layak menuntut consultant fees dalam ... DIBAYAR - arahan PKP telah dikeluarkan oleh kerajaan/MKN, berkemungkinan boleh dilaporkan kepada pejabat tenaga kerja diatas.
commented Jun 29, 2020 in Contract Management
2 answers 45 views
1.Bagaimana seseorang pegawai menentukan kontrak tersebut adalah Naiktaraf/ubahsuai/pemulihan 2.Bagaimana untuk menentukan aduan dan khidmat nasihat teknikal berdasarkan kategori pemulihan/ubahsuai/naiktaraf?
answered Jun 22, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
2 answers 42 views
Secara praktik norma hampir semua agensi utama kerajaan telah terwujudnya satu akta khusus untuk setiap jabatan yang sedang beroperasi. Apakah telah terwujudnya satu akta khusus untuk rujukan dan kegunaan KKR/JKR ikut tugas dan bidang utama yang sediada?
answered Jun 22, 2020 in Stakeholders Management
4 answers 113 views
Semasa tempoh pelaksanaan PKP ini, banyak penggunaan aplikasi Video Conference samada yang percuma atau yang berbayar seperti Skype for businees, Cisco Webex, microsoft teams, Google hangout, Zoom, Whatsapps, Facebook dan lain-lain. Pada pandangan tuan/puan, Aplikasi manakah yang terbaik digunakan dan apakah kelebihan aplikasi berkenaan berbanding aplikasi lain.
answered May 18, 2020 in Miscellaneous
2 answers 45 views
Apakah projek kerajaan yang bernilai ratusan juta perlu dilantik kumpulan perunding yang terdiri daripada kepelbagaian bidang perkhidmatan perunding termasuk (M&E) dan (QS) atau memadai melantik hanya satu bidang perkhidmatan sahaja iaitu (C&S)?
answered May 18, 2020 in Stakeholders Management
3 answers 93 views
Adakah VECP (Value Engineering Change Proposal) dapat diterapkan dalam kontrak sediada bagi menggalakkan pelaksanaan VE di peringkat pembinaan?
answered Feb 23, 2020 in Value Management
3 answers 42 views
How to prevent the occurrence of Alkali Aggregate Reaction (AAR) in bridge structures? How to solve the problem? What is best method of repair or solution to overcome the defect?
commented Feb 23, 2020 in Bridge
1 answer 25 views
What is the tolerable differential settlement at bridge approach as per designed speed is deemed to be safe for road users?
commented Feb 13, 2020 in Bridge
5 answers 114 views
4 answers 101 views
Sebagaimana yg kita semua sedia maklum, ramai pegawai senior JKR telah/sedang/akan meninggalkan Jabatan dlm tempoh 3 tahun ini atas faktor persaraan. Contohnya pada hari ini, Pengarah Kanan CKBA1, YBhg. Datuk Ir Muhammad Azman Jamrus telah mula bersara wajib ... berbakti kpd Jabatan dan Negara, adakah langkah yang perlu diambil bg memastikan isu brain drain ini dapat ditangani dengan berkesan?
answered Feb 13, 2020 in Human Resource Management
3 answers 117 views
Adakah pihak JKR pernah buat kajian perbandingan kos projek yang dilaksanakan secara IBS berbanding dengan secara konvensional?
answered Feb 12, 2020 in Contract Management
1 answer 77 views
Pegawai-pegawai JKR perlu memastikan sesuatu projek yang dirancang memenuhi keperluan semasa Pihak Berkuasa Tempatan, Undang-undang Kecil Bangunan 1984, serta lain-lain dokumen rasmi yang berkaitan. Namun sekiranya jumlah projek yang dilakasanakan oleh setiap ... subjektif dan perlu dikaji supaya agihan bilangan projek dapat dilaksanakan dengan lebih tersusun mengikut sumber tenaga yang ada.
commented Feb 4, 2020 in Human Resource Management (PM)
4 answers 62 views
Sehingga 31 Disember 2019, bilangan pengguna berdaftar Portal JCoP adalah seramai 4,492 manakala lebih daripada 100 moderator JCoP telah dilantik untuk menyelia sesi perbincangan di portal. Apakah langkah atau inisiatif yang boleh diambil bagi memperkasa serta menggalakkan penggunaan Portal JCoP di kalangan warga JKR?
answered Jan 15, 2020 in Miscellaneous
1 answer 45 views
Siapakah yang bertanggungjawap untuk melaksanakan proses pelupusan aset bangunan seperti menara komunikasi dan juga rumah pam yang tidak digunakan di kawasan cadangan tapak projek? Sekiranya Sijil Kelulusan Pelupusan Aset Tak Alih telah diperolehi, adakah kerja meroboh boleh dimasukkan di dalam dokumen kontrak projek tersebut?
commented Jan 8, 2020 in Fixed Asset (Tak Alih)
4 answers 143 views
Mengapa SPB tidak dibuat aplikasi apps di mana borang2 diisi di dalam tab/hp? Sistem ini akan mengurangkan penggunaan kertas dan mudah untuk ditracking oleh pegawai2 semasa mengurus projek.
answered Jan 6, 2020 in Project Management
2 answers 87 views
Sejauh manakah keberkesanan CI dalam menentukan kompetensi seseorang pegawai? Adakah soalan yang diberikan relevan dengan tugas hakiki seseorang pegawai?
answered Jan 5, 2020 in Human Resource Management
1 answer 29 views
Unit ECKM, CPAB telah menerbitkan Laporan Analitik Portal JCoP Cafe yang memperincikan interaksi portal sepanjang tahun 2019. Secara ringkasnya, Portal JCoP Cafe telah menerima sebanyak 41,470 bilangan pengunjung pada tahun 2019 dengan 56,450 sesi kunjungan. Sumber primer yang ... (MySQL) Portal JCoP Cafe. Muat turun laporan lengkap Analitik Portal JCoP Cafe 2019 di Portal JPedia @ bit.ly/399V6JH
answered Jan 5, 2020 in Helpdesk
2 answers 89 views
Tahun ini terdapat beberapa insiden rasuk jambatan yang tumbang dan jatuh patah ketika dalam proses pembinaan...... Apakah JKR telah melaksanakan semakan dan kajian teliti terhadap punca kejadiannya dan pamerkan laporan tersebut sebagai satu rejukan Lesson ... Method Statement pembinaan yang teliti dan bagus akan disimpan dan dijadikan sebagai satu rujukan penting untuk semua projek pembinaan?
answered Jan 2, 2020 in Risk Management
2 answers 81 views
Adakah HOPT perlu terlibat di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kelambatan dan Lanjutan Masa (JKLM) yang diadakan oleh Pegawai Penguasa sebagai satu ahli jawatankuasa. Sekira iya, boleh nyatakan surat arahan tersebut?
answered Jan 2, 2020 in Procurement Management
2 answers 82 views
Berapa anggaran kos untuk pemasangan hot roll steel roof trusses dan cold form steel trusses bagi kerja-kerja menganti atap sebuah masjid (500 jemaah) serta adakah kaedah pemasangan hot rolled steel roof trusses telah diluluskan oleh CKAS?
answered Jan 1, 2020 in Structure
2 answers 146 views
Adakah dibenarkan untuk HODT merekabentuk secara in-house dan kemudian penyeliaan dilaksanakan oleh pihak Perunding? Bagaimanakah status liabiliti banggunan tersebut sebab kebiasaannya, HODT yang akan merekabentuk secara in-house dan pegawai JKR yang akan menyelia.
commented Dec 15, 2019 in Structure
4 answers 217 views
Ada individu yang jenis mengambil peluang apabila bos tiada di pejabat, maka dia juga turut hilang. Bila dilihat dari sistem etass, ada rekod masuk dan rekod keluar. Cuti juga tidak berusik. Hal dosa pahala kita tidak mahu bangkitkan disini. Mohon ... Kalo sehari dua mungkin benda yang boleh dimaafkan kerana betul-betul ada hal, tapi kalo saban hari sakit mata juga. #kenahusnuzonsetiapmasakatanya
commented Dec 10, 2019 in Human Resource Management
1 answer 29 views
Adakah JKR secara langsungnya terlibat dengan program CITP 2016-2020? Apakah peranan yang dipikul dan dimainkan oleh JKR dalam membantu memperkasakan program tersebut demi peningkatan pembangunan industri pembinaan?
answered Dec 5, 2019 in Miscellaneous
1 answer 41 views
Are JKR guidelines legally binding and embodied into regulation? Any available Act that is totally related and applicable as an enforcing regulations to strengthen the JKR guidelines?
answered Dec 5, 2019 in Stakeholders Management
2 answers 100 views
Salam dan selamat sejahtera, Wajarkah PPP dan PPK memberikan markah LNPT kepada pegawai bawahannya tanpa berbincang dengan pegawai tersebut terlebih dahulu sekiranya terdapat isu peribadi dengan pegawai tersebut. terdapat dikalangan PPP dan PPK yang memberi markah ... ke atas mereka? Kerana penilaian mereka telah memberikan impak yang negatif kepada PYD sepanjang berkhidmat sebagai penjawat awam.
answered Dec 1, 2019 in Human Resource Management
2 answers 73 views
Kenapa pegawai pelaksana juga tidak dibuat 'Job Rotation' di antara unit-unit di Caw. Arkitek (seperti pegawai P&P)?
answered Nov 27, 2019 in Human Resource Management
2 answers 62 views
Adakah terdapat kritera atau garis panduan yang menentukan sesuatu projek perlu ICE atau tidak bagi projek Reka dan Bina? Atau semua projek Reka dan Bina perlu ICE?
commented Nov 25, 2019 in Structure
2 answers 99 views
Sejak akhir-akhir ini, projek-projek baru telah mula disalurkan kepada JKR sebagai agensi pelaksana berdasarkan AP182. Berdasarkan lambakan projek yang terutama yg dilaksanakan secara Konvensional Dalaman yang melibatkan kos yang besar akan menambahkan bebanan wakil pegawai ... Sekiranya tidak boleh, apa punca, kuasa yang tidak membenarkan skop ini dimasukkan di dalam skop kerja? Terima kasih
answered Nov 25, 2019 in Contract Management
7 answers 282 views
Bolehkah perunding dilantik sebagai Wakil Pegawai Penguasa?
answered Nov 24, 2019 in Contract Management
6 answers 196 views
Mengapa penggunaan CPM masih di peringkat yang belum matang di JKR, walaupun ianya telah lama di gunakan sejak awal tahun 1990-an lagi. Apa pendapat anda?
answered Nov 22, 2019 in Time Management
1 answer 110 views
Sekira diamati lukisan struktur, pada suatu ketika besi tetulang tegasan tinggi 410 N/mm2 digunakan dan ditandakan sebagai Y. Seterusnya apabila BS 8110 diperkenalkan, rekabentuk telah mula menggunakan tetulang tegasan tinggi 460 N/mm2 dan ditandakan sebagai T. Dengan ... N/mm2 dan ditanda sebahagai H. Sebagai pegawai di tapak, bagaimana caranya hendak membezakan jenis tetulang ini di tapak?
commented Nov 22, 2019 in Structure
2 answers 100 views
Dalam Jadual 6.2 BS 8110, tempoh untuk membuka acuan bahagian sisi (vertical) adalah dalam tempoh 12 jam. Manakala dalam Spesifikasi Kerja Bangunan JKR 2014, tempoh buka acuan sisi adalah dalam tempoh 3 hari. Terdapat perbezaan antara BS dan JKR Spesifikasi dalam ... projek swasta yang berpandukan BS8110 bagi membuka acuan Jadual 6.2 - BS 8110 Jadual D18 - JKR Spesifikasi Kerja Bangunan 2014
commented Nov 20, 2019 in Structure
2 answers 82 views
Di manakah kami boleh mendapatkan rujukan tentang Roles & Responsibilities Pengurus Program (PP) & Penolong Pengurus Program (PPP)? Adakah negeri yang dilantik sebagai Penolong Pengurus Program (PPP) boleh melantik HODT dari peringkat IBU Pejabat (cthnya: Caw. Arkitek, CKAS, CKG)? Ini disebabkan tiada kepakaran membuat rekabentuk di peringkat negeri.
answered Nov 18, 2019 in Project Management
...