search
Log In

Recent activity by haris

1 answer 195 views
Kebelakangan ini terdapat beberapa projek yang menghadapi sistem lif yang tidak berfungsi dengan efisyen selepas projek diserahkan menyebabkan pihak Agensi Pelanggan membuat andaian bahwa seolah-olah JKR menyerahkan bangunan yang kurang sempurna atau 'defective', atau ... semua sistem Mekanikal & Elektrik berfungsi dengan sempurna sebelum projek diserahkan. Apa tindakan JKR dalam hal ini.
answer selected Jan 6, 2015 in Mechanical
2 answers 147 views
Apakah kaedah perlaksanaannya melalui web atau standalone, dibangunkan dengan menggunakan "programing language" apa?
answer selected Apr 14, 2014 in Assets & Facilities Management
1 answer 111 views
Baru baru ini Kerajaan telah mengumumkan insentif kepada yang mempunyai kelayakan Master dan Phd. Ada 30+ scheme yg tersenarai di dalam pemberian insentif ini namun JKR tidak ada. Memandangkan JKR menerima elaun kritikal, tidakkah ini bermakna bahawa scheme JKR ini ... merayu agar JKR di masukkan dalam scheme insentif Master dan PhD ini. Pohon pencerahan. (اللهمّ يسر و لا تعسر)
reshown Apr 14, 2014 in Human Resource Management
1 answer 122 views
Untuk satu projek yang telah dimansuhkan, NSC sedia adalah telah bersetuju untuk mengikat kontrak semula dengan Kontraktor utama yang baru (juga bersetuju) dilantik oleh PP dengan nilai baki nilai kontrak NSC asal. Contoh Jika nilai kontrak NSC asal adalah RM100k dan ... dan baki RM80k itu adalah baki nilai kerja NSC semata mata. Adakah tindakan PP ini salah dan perlu diambil tindakan tatatertib?
recategorized Apr 14, 2014 in Contract Administration
1 answer 84 views
Difahamkan bahawa semua kenderaan JKR tidak dilindungi insuran.Adakah pemandu-pemandu dikenakan surcaj jika berlaku kemalangan semasa menjalankan tugas?
retagged Apr 14, 2014 in Human Resource Management
2 answers 82 views
Kalau nak follow jcop melalui smartphone. saya cadangkan utk menggunakan rss feed... lebih mudah dan pantas.. senarai rss feed (Pilih yang mana yg berkenan) Recent questions and answers : http://jcop.vms.my/qa/index.php/feed/qa.rss Recent questions ... .php/feed/questions/technical-and-contract-administration/miscellaneous.rss Helpdesk : http://jcop.vms.my/qa/index.php/feed/questions/helpdesk.rss
commented Mar 21, 2014 in Helpdesk
5 answers 189 views
Setakat ini bagaimanakah sambutan penggunaan SPAH di dalam projek-projek JKR? Adakah semua projek yang dilaksanakan JKR menggunakan SPAH atau hanya segelintir?
retagged Feb 17, 2014 in Miscellaneous
2 answers 95 views
Bagaimanakah untuk mendapatkan perisian-perisian kejuruteraan ?
commented Feb 4, 2014 in Miscellaneous
3 answers 83 views
Kadang-kadang bila nak bertanya atau menjawab soalan, saya perlu sertakan dokumen sekali.
commented Feb 4, 2014 in Helpdesk
1 answer 50 views
Ada kemungkinan JCop akan diceroboh oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang boleh menjejaskan integriti JCop?
answered Jan 29, 2014 in Stakeholders Management
3 answers 191 views
To determine piling point di atas tanah, untuk membina bangunan is easy. But how to determine piling point di dalam sungai untuk membina jambatan kecil. Bukan jambatan besar seperti Penang Bridge. Jambatan besar semua peralatan survey canggih canggih belaka. Lets say a RM20 million bridge. (اللهمّ يسر و لا تعسر)
commented Jan 1, 2014 in Civil
1 answer 37 views
2 answers 69 views
Ya suatu madah yang rasanya meruntun jiwa... menunjukkan betapa halusnya budi atma... bagi menangani persoalan yang agak abstrak seninya... bak meluah mati anak atau ditelan mati bapa... niat yang baik tidak menentukan natijah yang gah dan muluk..
commented Dec 30, 2013 in Stakeholders Management
3 answers 59 views
Kadang-kadang berlaku twice clicks menyebabkan berlaku 2 soalan yang sama, saya cuba delete salah satu tapi tak dapat, so boleh tolong bagi step yang sepatutnya dibuat.
commented Dec 27, 2013 in Helpdesk
2 answers 243 views
Kontraktor telah menghargakan satu item dalam Prelims ' Bon Pelaksanaan/WJP'. Semasa pelaksanaan, kontraktor telah memileh untuk menggunakan kaedah WJP. Persoalan pihak Audit adalah kenapa penyelarasan tidak dibuat keatas harga kontrak, kononnya jika kaedah WJP tidak melibatkan sebarang kos kepada kontraktor dibandingkan dengan gurantee bank yang melibatkan bayaran premium. Apa pendapat anda?
commented Dec 26, 2013 in Contract Administration
1 answer 176 views
Please discuss in terms of usage, structural, methods of construction, kebaikan dan keburukan antara keduanya?
commented Dec 26, 2013 in Structure
11 answers 146 views
Penggunaan J-Cop telah mendapat sambutan hangat. Apakah perancangan seterusnya untuk memperluaskan penggunaannya? Bagaimanakah keberkesanannya akan diukur?
answered Dec 9, 2013 in Human Resource Management
2 answers 23 views
At he planning stage, the client has been engaged and the time period has also been agreed. Why then project dateline keeps on changing and not according the original plan?
answer selected Nov 21, 2013 in Project Management
3 answers 213 views
Ini adalah untuk menyediakan tenaga kerja yang lebih kompeten dan lebih bersedia untuk bertugas. Ianya juga dapat mengurangkan kesilapan-kesilapan yang mungkin dilakukan oleh pegawai-pegawai baru ini.
answer selected Nov 21, 2013 in Human Resource Management
...