search
Log In

Answers by hizam

6 votes
56 views
Nak tanya berkenaan item cakar permukaan jalan. Betul ke untuk kerja resurface, perlu cakar permukaan jalan untuk dapatkan bonding antara jalan lama dan jalan baru? Atau cukup sekadar bersihkan jalan dan spray tack coat?
answered Feb 24, 2020 in Pavement
3 votes
25 views
Ikut kata syarikat pemaju, jalan yang dibina dengan sisa plastik ini jauh lebih tahan lama dan tahan lasak. Takde pihak nak cuba try test ke? Kut la boleh setel masalah jalan berlubang kat Malaysia ini. (Soalan ini disertakan sekeping gambar dengan caption ‘Jalan raya di Filipina ini diperbuat daripada 900 kilogram sisa plastik!’).
answered Feb 24, 2020 in Pavement
4 votes
19 views
Penggunaan sisa plastik untuk turap jalan satu teknologi yang menarik. Adakah semua plastik yang dibuang boleh digunakan, sebagai contoh PVC dan PS?
answered Feb 24, 2020 in Pavement
4 votes
74 views
Apakah kesan dan impak sekiranya sesuatu jalan yang baru sahaja diturap, terus dibuka kepada pengguna trafik tanpa menunggu sekurang-kurangnya 4 jam atas faktor jalan tersebut mempunyai kapasiti trafik yang tinggi pada waktu siang.
answered Feb 24, 2020 in Pavement
2 votes
45 views
Apakah kesemua projek jalan JKR tidak kira ia dari kalangan pojek baru, naiktaraf atau kerja pembaikan berkala perlu laksanakan Plant Trail? Apakah tujuan utama perlaksanaan Plant Trail? Jenis ujian apa yang dianggap penting untuk dijalankan ketika Plan Trial?
answered Feb 24, 2020 in Pavement
2 votes
55 views
Didapati rekabentuk struktur pavement menggunakan ATJ5/85 (Pind. 2013) kekuatannya dilebihkan kepada lapisan Binder Course dimana ianya lebih tebal berbanding rekabentuk sebelum ini. Mohon penjelasan berkaitan perkara ini.
answered Feb 24, 2020 in Pavement
4 votes
50 views
Sebelum lay binder course, normally kita guna SS1K. But, boleh tak guna RS1K or RS3K? In this case, ada additional cost involved SS1K & bahaya kpd trafik sediada, kena tunggu 24 jam. For cases where there is no existing premix, can we just add cement not more ... the top layer 200 mm of the new crusher run. Kita reconstruct sebab subgrade CBR< 3, so, kita recon and reinforced with geotextiles.
answered Jul 14, 2019 in Pavement
7 votes
66 views
Bagaimanakah kaedah untuk mengenalpasti punca kerosakan permukaan jalan samada disebabkan oleh kualiti bahan turapan, kualiti pembinaan, beban trafik berlebihan atau punca-punca lain?
answered Jul 8, 2019 in Pavement
4 votes
76 views
How long is the predicted service life of the wearing course where fatigue is concerned? Do our federal road wearing courses designed to the desire service life span with regards to the issue concerning:- Formation of deformation where latter ... . Encountering the fatigue issue to prevent any causes of related defects. Overcoming the overloading problem caused by unauthorized transporters.
answered Jul 2, 2019 in Pavement
3 votes
90 views
Adakah kerb median dan sisi jalan perlu di cat ataupun tidak? Jika ya, kenapa? dan jika tidak, kenapa?
answered Jul 2, 2019 in Pavement
7 votes
59 views
Apakah perbezaan Performance Grade dengan Penetration Grade bagi sesuatu bitumen/bahan pengikat asphalt?
answered Jul 1, 2019 in Pavement
6 votes
74 views
Sejauhmanakah kajian terhadap penggunaan teknologi Cuplump Modified Asphalt yang dimainkan oleh pihak pembekal pavement dan apakah peranan yang dimainkan oleh pihak JKR? Adakah turapan jalan yang menggunakan teknologi ini akan mempunyai ketahanlasakan yang lebih ... kos pembinaan? Apakah jenis kajian dan pemantauan yang telah dilaksanakan terhadap jalan yang telah menggunakan teknologi tersebut?
answered Mar 21, 2019 in Pavement
2 votes
27 views
Assalamualaikum... Tuan. soalan saya dalam membuat design mix cth.nya Design Mix utk AC 14 . Bolehkah kita menggunakan Filler melebihi 2% . Contohnya 6% . Memandangkan semasa membuat design hanya dgn kandungan melebihi 2% baru lah berada dlm aggregate envelope. Spj.2008. Mohon penjelasan tuan..t.kasih
answered Mar 21, 2019 in Pavement
9 votes
88 views
Nak tanya pendapat, boleh ke binder course dijadikan sebagai finish surface, maksudnya tanpa wearing course? Sebab ada cadangan untuk digunakan di kawasan heavy vehicle untuk elak jalan rosak, kalau sediakan gravel road nanti tidak selesa untuk kereta. Tetapi saya khuatir kalau terus binder course, kalau lapisan itu rosak, air akan terus masuk ke dalam roadbase, menyebabkan structure failure.
answered Jan 17, 2019 in Pavement
6 votes
72 views
Apakah jenis ujian yang harus dijalankan terhadap lapisan tack coat sebelum overlay dibenarkan demi menjaminkan bahawa tahap bonding ikut kehendak rekabentuk telah tercapai? Apakah tahap viscosity bituminous binder dalam tack coat yang biasa diamalkan dan dibenarkan? ... viscosity tack coat itu demi mengesahkan bahawa ia berada ditahap yang dibenarkan supaya ia mampu memudahkan proses kerja?
answered Nov 8, 2018 in Pavement
4 votes
32 views
Apakah perancangan JKR terhadap cadangan penggunaan “Long Life Surfacing” seperti “epoxy asphalt” dan “high performance cementitious materials (HPCM)” demi mengelakkan kos penyenggaraan jalan yang kian meningkat dan kekang disamping itu juga dapan tingkatkan Expected Lifespan sesebuah jalan?
answered Nov 8, 2018 in Road
4 votes
28 views
Untuk ujian penetration, semasa ujian dijalankan, adakah sampel perlu direndam di dalam air atau tidak ie. selepas direndam di dalam air pada suhu 25 C selama 30 minit, adakah ujian dijalankan ke atas sampel itu tanpa rendaman? Kaedah mana satu yang betul?
answered Jul 27, 2018 in Pavement
6 votes
58 views
Sebagaimana yang kita ketahui bahawa JKR kerap juga menggunakan kaedah CIPR dalam kerja-kerja berkala pavemen. Berikut ada beberapa soalan dan kemusykilan yang perlukan penjelasan dan penerangan yang lebih teliti:- Kebiasaannya disyorkan bahawa cadangan kandungan semen ... air dan bitumen yang disyorkan oleh JKR dengan berpandukan kepada cadangan 4% semen dalam syor cadangan bancuhan itu?
answered Jul 6, 2018 in Pavement
5 votes
64 views
Apakah JKR akan dikenakan tindakan tuntutan pampasan dari si pemangsa andai pemasangan boggol di jalan persekutuan tidak mengikut spesifikasi yang tepat dan telah mengakibatkan terjadinya kemalangan?
answered May 30, 2018 in Pavement
3 votes
33 views
Assalam tuan, sedikit pertanyaan, Dalam design mix . Kenapakah nilai Aggregate Apparent Specific Gravity perlu gunakan..
answered May 25, 2018 in Pavement
4 votes
30 views
Assalam. Tuan, sy terdapat kemusykilan tentang prosedur ujian yang btl utk ujian bitumen softening point dan penetration.. Mohon ulasan tuan. Terima kasih.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
2 votes
25 views
Assalam..soalan saya brapakah berat sample yang ideal utk buat ujian bitumen content. Dan berapakah kuantiti methylene cholride yang sesuai utk ujian tersebut pada berat yang sesuai.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
2 votes
31 views
Assalam... 1. Saya ingin kepastian tentang suhu compaction utk sample marshall test di dlm makmal . Adakah suhu compaction 145℃ apabila bitumen 60/70 di gunakan didalam bancuhan.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
...