search
Log In

Answers by khairilhizar

2 votes
23 views
Di mana saya boleh dapatkan Surat Arahan KPKR Bil. 6/2019 yg bertarikh 16 Ogos 2019 tu tuan? Mohon bantuan.
answered Jun 9 in Cost Management
0 votes
15 views
These standard forms are used by both government and the private sector, have a widely understood risk allocation and have in many cases been the subject of judicial comment.
answered May 31 in Contract Management
1 vote
12 views
Salam. Saya ada masalah untuk Login ke J-Pedia. Saya terlupa username dan password. Dengan siapa saya nak berhubung untuk menyelesaikan masalah saya? Terima kasih.
answered May 12 in Helpdesk
2 votes
62 views
Di manakah saya boleh mendapatkan salinan 'hard copy' Buku Panduan Pentadbiran Kontrak Edisi ke-4?
answered Mar 24 in Contract Management
2 votes
45 views
Klausa 42.1 Syarat2 Kontrak JKR203A memperuntukkan bahawa sebelum CPC keseluruhan kerja, pihak Kerajaan BOLEH (setelah mendapat persetujuan Kontraktor secara bertulis) mengambil milik dan menduduki mana-mana bahagian kerja yang telah siap mengikut peruntukan kontrak. ... ketiga seperti syarikat utiliti? Adakah wajar pihak Kerajaan menerima "desakan" pihak Kontraktor ini melalui Klausa yang sama?
answered Feb 9 in Contract Management
0 votes
47 views
Skop kerja reka bentuk dalaman dan proses serta prosedur kerja yang terlibat di dalam pengurusan projek JKR Bagaimana pelaksanaan kerja reka bentuk dalaman (ID) di JKR dilaksanakan? Rujukan bagi skop kerja ID? Garis panduan dan statutory yang berkaitan bagi kerja ID
answered Feb 8 in Interior Design
0 votes
44 views
Adakah bayaran elaun/saguhati kepada penceramah yang menyampaikan kursus/ceramah/perkongsian ilmu melalui kaedah video conference/webinar layak dibayar mengikut kadar yang telah ditetapkan seperti peraturan kewangan sedia ada yang berkuatkuasa, adakah pihak CREaTE ada menyediakan garis panduan berhubung perkara ini ? Sekian, terima kasih.
answered Feb 4 in Human Resource Management
2 votes
27 views
Bagaimana tetapan MYGOVUC 2.0 (email @jkr.gov.my) menggunakan Microsoft Outlook?
answered Jan 30 in ICT
2 votes
28 views
Migrasi 1GovUC kepada MyGovUC 2.0 berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 Januari 2021. Adakah log-in ke portal ini akan berubah mengikut email baharu?
answered Jan 18 in ICT
1 vote
20 views
Di manakah saya boleh menghantar aduan mengenai masalah tersebut dan berapa lamakah tempoh masa diambil untuk memberi respond terhadap aduan ini?
answered Nov 19, 2020 in ICT
4 votes
83 views
Apakah tindakan yang boleh diambil sekiranya Kontraktor tidak bersetuju dengan kadar harga bagi perubahan kerja tambahan?
answered Jul 4, 2020 in Contract Administration
3 votes
84 views
Siapakah yang boleh menamatkan pengambilan kerja Subkontraktor Dinamakan?
answered Jul 4, 2020 in Contract Management
2 votes
139 views
Adakah dibenarkan pihak Kontraktor memohon pengurangan bayaran LAD yang dikenakan pada mereka dengan mengemukakan EOT yang dianggap layak untuk dimohon? EOT tersebut dimohon selepas CPC dikeluarkan. Adakah Arahan, Pekeliling mahupun Pentadbiran Kontrak menyatakan boleh dilaksanakan ... tidak boleh, adakah pendekatan bawa ke 'court of justice' melangkau semua syarat-syarat tidak boleh tersebut?
answered Jul 4, 2020 in Contract Management
2 votes
74 views
Isu dan masalah pothole di atas permukaan jalan memerlukan strategi mitigasi mantap bagi mencegah kecelakaan/kemalangan di jalan raya. Strategi #zeropothole merupakan sebahagian janji yang telah diberikan dalam memastikan 100% jalan tiada isu pothole. Adakah ... mampan terutama pencapaian ideologi customer satisfaction & safety serta menangkis tekanan perundangan (legal) ke atas organisasi.
answered Jul 2, 2020 in Road
3 votes
25 views
Mohon pencerahan daripada urus setia portal sama ada terdapat perbezaan di antara peranan dan tanggungjawab Moderator dan SME. Terima kasih.
answered Jul 1, 2020 in Helpdesk
2 votes
54 views
Siapakah yang bertanggungjawab di peringkat pewujudan projek? Bagaimanakah menentukan tanggungjawab kementerian/jabatan berkenaan yang membuat permohonan khidmat nasihat teknikal ke JKR di dalam membuat semakan dan menyediakan anggaran kos bagi projek di bawah RMK-12?
answered Jun 24, 2020 in Communication Management
3 votes
32 views
Seakan terdapat bug di dalam sistem JPedia dimana pasword yang dimasukkan betul tetapi sistem bgtau wrong pasword. kalau boleh saya cadangkan 1 pasword utk semua iaitu 1 pasword (auto link) = SSO = SPB =JCOP CAFE & yang seangkatan dengannya. milenia ini terlalu byk sistem dan trlalu byk psword dan belum campur lg pasword yang pndai expired.
answered May 28, 2020 in Helpdesk
6 votes
206 views
Berikutan dengan penularan Pandemik COVID-19, Kerajaan telah mewartakan Perintah Kawalan Pergerakan di seluruh negara yang bermula pada 18 Mac 2020. Lanjutan dari itu, semua aktiviti di tapak pembinaan telah diberhentikan. Adakah kontraktor layak diberikan lanjutan masa (EOT) dan apakah klausa kontrak yang bersesuaian dengan EOT yang berikan disebabkan isu ini. Terima kasih.
answered May 14, 2020 in Time Management
2 votes
236 views
Mengapa masih ada 5 muka surat soalan yag masih tiada jawapan dlm J-CoP Cafe? Di mana SME yg sepatutnya beri pencerahan pada warga JKR?
answered Apr 13, 2020 in Miscellaneous
8 votes
81 views
Bekerja di rumah merupakan cara baru bekerja sejak PKP semasa penularan COVID-19. Keadaan keterpaksaan bekerja di rumah disebabkan tersebarnya wabak virus ini telah sedikit sebanyak melatih pegawai JKR untuk bekerja dari rumah sahaja. Sejauh manakah satu-satu kerja itu dapat dilaksanakan? Adakah ianya satu kejayaan dlm menuju era IR 4.0? Bolehkah cara/budaya ini diteruskan?
answered Mar 29, 2020 in Miscellaneous
2 votes
27 views
Adakah sesuai pegawai JKR menjadi tenaga pengajar (penceramah) bagi bidang kompetensinya?
answered Mar 21, 2020 in Miscellaneous
1 vote
54 views
Jangkitan NCOVID-19 kian berlular seluruh dunia dan makin berkembang, terdapat jabatan dan unit bawah kementerian tertentu telah ambil langkah memberhentikan operasi kerja harian dan bekerja dari rumah. Adakah langkah-langkah pencegahan juga diambil oleh pejabat-pejabat ... seperti hospital, klinik dan lain-lain bangunan berkaitan. Apakah langkah pencegahan yang diambil oleh jabatan dalam hal ini?
answered Mar 20, 2020 in Human Resource Management
1 vote
54 views
Jangkitan NCOVID-19 kian berlular seluruh dunia dan makin berkembang, terdapat jabatan dan unit bawah kementerian tertentu telah ambil langkah memberhentikan operasi kerja harian dan bekerja dari rumah. Adakah langkah-langkah pencegahan juga diambil oleh pejabat-pejabat ... seperti hospital, klinik dan lain-lain bangunan berkaitan. Apakah langkah pencegahan yang diambil oleh jabatan dalam hal ini?
answered Mar 19, 2020 in Human Resource Management
9 votes
114 views
4 votes
71 views
Semasa Majlis Amanat KPKR pada 20 Januari yang lepas, seramai 22 orang pegawai Jabatan telah menerima sijil pentauliahan sebagai Pakar Rujuk Jabatan dlm pelbagai bidang. Setinggi tahniah dan syabas diucapkan kepada pegawai2 tersebut! Apakah peranan dan tanggungjawab Pakar Rujuk Jabatan dan Subject Matter Expert yang dilantik dan dimanakah boleh saya dapatkan senarai lengkap nama pegawai2 ini? TQ.
answered Jan 23, 2020 in Human Resource Management
6 votes
126 views
Melalui pemerhatian, didapati terdapat beberapa pegawai yang cuti belajar bergaji penuh dengan HLP tidak dapat menamatkan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan seperti dalam kontrak tajaan JPA bagi HLP. Pada pendapat saya pihak pengurusan perlu memantau status ... manusia harus memantau keadaan ini dan tidak menaruh sepenuh kepercayaan kepada JPA dalam memantau pelajar tajaan mereka. Wallahualam
answered Jan 9, 2020 in Human Resource Management
1 vote
32 views
Tuan/Puan, Mohon bertanya, adakah semua buletin - buletin terbitan setiap cawangan ada depositorinya yang tersendiri? Siapakah depositorinya? dan dimanakah diarkibkan?
answered Dec 18, 2019 in Miscellaneous
9 votes
51 views
Salam sejahtera. Adakah semua warga JKR boleh muatnaik (upload) apa-apa dokumen ke dalam JPedia contohnya buletin? Terima kasih
answered Nov 19, 2019 in Helpdesk
1 vote
70 views
Sedia maklum, pembangunan modal insan di kalangan pegawai sentiasa ditingkatkan dari semasa ke semasa. Jika pembangunan modal insan boleh diukur dengan angka: Berapa ramai pegawai JKR menyambung pelajaran di peringkat Ijazah, Sarjana dan Doktor Falsafah? Berapa ramai pegawai JKR ... , Sr, Ar? Berapa ramai pegawai JKR diiktiraf sebagai Professional Engineer (P.Eng) dan Member of IEM (MIEM)?
answered Nov 17, 2019 in Human Resource Management
3 votes
102 views
Bagaimana kita boleh membudayakan pengurusan pengetahuan (knowledge management) di JKR Malaysia?
answered Sep 5, 2019 in Miscellaneous
6 votes
217 views
Ada individu yang jenis mengambil peluang apabila bos tiada di pejabat, maka dia juga turut hilang. Bila dilihat dari sistem etass, ada rekod masuk dan rekod keluar. Cuti juga tidak berusik. Hal dosa pahala kita tidak mahu bangkitkan disini. Mohon ... Kalo sehari dua mungkin benda yang boleh dimaafkan kerana betul-betul ada hal, tapi kalo saban hari sakit mata juga. #kenahusnuzonsetiapmasakatanya
answered Sep 4, 2019 in Human Resource Management
7 votes
55 views
Siapa yang boleh dihubungi sekiranya ada masalah log in portal JCoP?
answered Aug 28, 2019 in Helpdesk
0 votes
70 views
Adakah Kursus JPedia & JCoP akan diadakan di setiap cawangan / negeri / daerah / kader dalam tahun ini?
answered Aug 8, 2019 in Miscellaneous
10 votes
219 views
Adakah wajar sekiranya waktu kerja fleksi (WBF) digunapakai untuk semua kakitangan kerajaan di seluruh negeri?
answered Jul 17, 2019 in Human Resource Management
5 votes
252 views
Bagaimanakah nota-nota kursus dalaman JKR diuruskan? Saya ingin mencadangkan semua nota-nota kursus dimuatnaik ke mana-mana web (JKR atau cawangan) yang boleh dimuatturun oleh semua kakitangan JKR tanpa mengira disiplin. Ini juga akan memaksimakan manfaat dari nota ... kepada mereka yang tidak dapat hadir ke kursus yang dipohon ataupun yang tidak layak menyertai kursus kerana kuota telah penuh.
answered Jul 6, 2019 in Moveable Asset (Alih)
2 votes
70 views
Adakah Kursus JPedia & JCoP akan diadakan di setiap cawangan / negeri / daerah / kader dalam tahun ini?
answered Jun 28, 2019 in Miscellaneous
1 vote
50 views
Apakah syarat2 perlaksanaan Building Condition Assessment (BCA) kpd sesebuah bangunan?
answered Feb 9, 2019 in Assets & Facilities Management
4 votes
68 views
Bagaimanakah cara untuk mendaftar sebagai Kontraktor SI di JKR?
answered Jan 30, 2019 in Geotechnical
2 votes
32 views
Adakah keperluan orang kurang upaya diambil kira dalam spesifikasi eskalator?
answered Jan 28, 2019 in Mechanical
...