search
Log In

Recent activity by maria_marcus

8 answers 265 views
Apakah langkah-langkah atau tindakan yang boleh diambil bagi menyelesaikan masalah kelewatan penyiapan 'As Built Drawing'
answered Dec 31, 2018 in Project Management
1 answer 88 views
Projek pembinaan seringkali akan dipantau mengikut prosedur dan ada juga dipantau mengikut amalan kebiasaan. PP/WPP yang mengikut prosedur sering dikategorikan terlalu ikut buku dan selalu akan ditegur. Walaubagaimanapun PP/WPP yang menguruskan projek mengikut amalan kebiasaannya sering ... menghadapi pelbagai proses audit, apakah pendirian yang harus PP/WPP ikuti? jom bincang bersama.........
answered Oct 30, 2017 in Project Management
8 answers 323 views
Bagaimana untuk mengelakkan EOT bagi sesebuah projek?
answered Oct 12, 2016 in Contract Management
4 answers 156 views
Pegawai JKR Sedia maklum bahawa Sistem Latihan merupakan sistem bagi pengumpulan maklumat mengenai status dan kehadiran pegawai ke kursus sama ada kursus dalaman dan luaran.. Laporan kehadiran bagi setiap Cawangan juga boleh dijana sepertimana emel laporan En.Noorazman Ramlee ... kursus secara manual sedang kan penggunaan Sistem Latihan telah lama, Benda yang sama tapi memerlukan kerja 2 kali...
commented Feb 12, 2015 in Stakeholders Management
7 answers 177 views
Banyak soalan yang tidak dijawab dan saya khuatir mereka yang join dalam JCop akan tidak aktif lagi jika ianya berterusan. Sebab itu saya ada cadangkan ada Champion untuk memantau perkara ini.
answered Apr 15, 2014 in Stakeholders Management
2 answers 156 views
Projek berskala kecil dgn kos RM 350k sahaja. Dilaksanakan oleh ICU Negeri Selangor, SO dan project team adalah pegawai kader JKR. Tindakan terkini, (Verbally) SO tdk setuju dan minta kontraktor kemukakan cadangan kerja terlebih dahulu utk semakan ... sahaja. Kontraktor still mahu brickworks dipasang dahulu memndangkan tempoh projek yg singkat. Mohon pandangan teknikal dan pentadbiran kontrak.
commented Apr 15, 2014 in Civil
5 answers 160 views
Most of the time we are all out to punish defaulters in contract administration , most of the time is delay and LAD implementation. I would like to suggest that we are consistent in our implementation of punishment AND also include an incentive whereby if the ... something - maybe a certain percentage of the contract price . Even with a small incentive - maybe contractors may push to excell.
commented Apr 15, 2014 in Contract Administration
8 answers 475 views
Adakah tempoh 3 tahun penempatan dan pertukaran pegawai JKR di sesuatu cawangan mencapai matlamat serta objektif JKR?
answered Feb 7, 2014 in Human Resource Management
4 answers 143 views
Banyak kes berlaku di mana SKALA menunjukkan kelewatan sedangkan keadaan fizikal di tapak adalah sebaliknya. Di mana peranan kelewatan sebenar yg dikira melalui CPM digunakan untuk tindakan sebenar sedangkan pengiraan SKALA melalui kewangan?
asked Nov 26, 2013 in Project Management
2 answers 114 views
Menyebabkan jadual perancangan projek terpaksa diubah banyak kali dan pihak JKR terpaksa menjawab kepada pihak pelanggan, sesetengahnya kerana kelemahan dalaman JKR sendiri.
answered Nov 25, 2013 in Stakeholders Management
11 answers 248 views
Apakah risiko yang paling tinggi dalam sesuatu projek?
answered Oct 20, 2013 in Risk Management
1 answer 60 views
JKR Project Management initiative e.g. PM Scheduling, Gerbang Nilai, ACAT, Project Management Plan
answered Oct 20, 2013 in Project Management
6 answers 230 views
Brif projek yang tidak lengkap adalah salah satu punca banyak berlaku perubahan kerja semasa pembinaan.
asked Oct 1, 2013 in Project Management
2 answers 24 views
At he planning stage, the client has been engaged and the time period has also been agreed. Why then project dateline keeps on changing and not according the original plan?
answered Sep 27, 2013 in Project Management
7 answers 604 views
JKR melaksanakan sistem matriks dalam pengruusan projek yang tidak efektif yang boleh menyebabkan setiap sektor atau cawangan beroperasi secara silo.
answered Sep 27, 2013 in Project Management
...