search
Log In

Recent activity by nazman_akram

1 answer 53 views
Bagaimana hendak mengukur dan alat pemantauan bagi keretakan pada permukaan yang melengkung? Mohon pencerahan.
commented Nov 24, 2021 in Structure
2 answers 36 views
4 answers 88 views
Teknologi saat ini telah mencapai level yang dikatakan maju dibandingkan tahun ke belakang. Teknologi yang dicipta bertujuan untuk memudahkan perlaksanaan sesuatu kerja contohnya seperti teknologi drone.
answered Nov 15, 2017 in Assets & Facilities Management
1 answer 24 views
Apakah spesifikasi JKR dengan jelasnya terkandung keperluan kawalan suhu mengikut kedudukan lokasi projek ketika melaksanakan pemasangan Pot Bearing supaya movement capacity (after preset) pot bearing tersebut berada dalam lingkungan toleransi pergerakan?
answered Nov 15, 2017 in Structure
1 answer 19 views
Secara praktikalnya, fungsi guard rail adalah untuk menahan impak kesan pelanggaran dan menahan kenderaan daripada memasuki laluan bersebelahan atau terjatuh ke dalam jurang. Namun, pada masa kini seringkali tersiar di dalam berita dan media sosial yang jelas ... atau wire rope ) atau pun berpunca daripada kualiti kerja pemasangan yang tidak mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan?
answered Nov 9, 2017 in Assets & Facilities Management
5 answers 159 views
Bagaimana jika terdapat sesuatu projek tersebut boleh mengeluarkan CMGD tetapi masih terdapat NCP yang dikeluarkan @ belum ditutup @ dibetulkan oleh HOPT yang berkaitan. Apa yang sepatutnya berlaku?Mengiraukan NCP tersebut atau menutup semua NCP, baru boleh CMGD dikeluarkan.
answered Nov 6, 2017 in Communication Management
1 answer 51 views
1 answer 16 views
Berapa kerapkah pihak JKR Daerah melaksanakan semakan terhadap ketinggian W-beam Guardrail sediada dengan berpandukan kepada had amalan bagi memastikan bahawa ia adalah cukup ikut kehendak Arahan Teknik Jalan demi menjamin keselamatan pengguna jalan?
answered Nov 6, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
3 answers 66 views
Perlukah roadshow atau memadai hanya di dalam sistem?
asked Feb 17, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
4 answers 97 views
Sering kali sistem pembetung jenis pra-tuang akan menghadapi pemendapan yang tidak seimbang sehingga penyambungan antaranya terbuka lalu dihakis sehingga terbentuknya cavity besar. Susulan kepada impak itu pembetung akan runtuh lalu terputus jaringan laluan. Apakah ... system supaya pemyambungan antaranya akan menjadi lebih kukuh dan kuat demi mengatasi masalah pemendapan yang tidak seimbang?
answered Feb 17, 2017 in Bridge
1 answer 24 views
Andai sudah dan pernah ada, berapa kerap perjumpaan itu harus diadakan untuk berkongsikan pengetahuan dan masalah pernah dihadapi dengan merujukkan kepada Terma Rujukan Rekabentuk sediada?
answered Feb 17, 2017 in Bridge
3 answers 92 views
Apakah dengan adanya tiga bentuk audit yang dilaksanakan terhadap kontraktor dan pembinaan mengikut peringkat aktiviti / proses pelaksanaan sesuatu projek selain Audit Penyerahan mengikut Perkeliling KPKR 3/2009: a) Audit Dokumentasi (Adequacy Audit/Documentation ... Perolehan Dan Pengurusan Projek Secara Reka Dan Bina sudah mencukupi untuk menjamin kualiti pembinaan kesatu tahap yang tinggi?
answered Dec 22, 2016 in Quality Management
1 answer 129 views
Bahagian Dasar Sumber Manusia telah melancarkan kaji selidik mengenai kesesuaian pemakaian Dasar Penempatan & Pembangunan Kerjaya (DPPK) kepada pegawai P&P di JKR Malaysia yang telah diguna pakai sejak Oktober 2011. Maklumbalas daripada pegawai P&P adalah amat penting untuk ... sertakan URL kaji selidik untuk tuan/puan menjawab kaji selidik tersebut. URL: http://prepaid.my/dasarpenempatan/ind...
commented Dec 22, 2016 in Human Resource Management
4 answers 143 views
Bagaimana hendak menangani kakitangan yang mengalami sakit mental?
answered Dec 22, 2016 in Human Resource Management
2 answers 66 views
Pelbagai teknologi contohnya CIPR, PMA, HIPR dan rekabentuk kejuruteraan telah di ambil kira dalam meningkatkan mutu kualiti jalan di Jalan Persekutuan tetapi jalan masih rosak disebabkan oleh kenderaan berat yang melebihi had berat beban yang di ... kurangnya pengetahuan transporter dalam had beban yang dibenarkan atau tiada signage muatan dibenarkan di laluan persekutuan?Mohon pandangan.
asked Dec 22, 2016 in Fixed Asset (Tak Alih)
0 answers 23 views
Apakah impak cost benefit analysis dengan mengaplikasikan teknologi penggunaan pavemen berteraskan teknologi hijau melalui amalan terbaik bagi memitigasi kebisingan ini dapat memberi kesan terhadap alam sekitar?
asked Dec 22, 2016 in Green
2 answers 57 views
Perlukah JKR mengadakan program “back to basics” khas untuk kakitangan baru? Haruskah kakitangan sediada yang telah ditugaskan kebidang baru juga perlu menghadiri program “back to basics” itu? Bagaimana untuk melaksanakan program tersebut supaya ia lebih efektif?
answered Dec 22, 2016 in Human Resource Management
...