search
Log In

Recent activity by roznita

1 answer 62 views
Seringkali terdapat blinkers (lampu LED berkelip) ditepi laluan Federal berwarna biru. Apakah maksud lampu berwarna biru dan adakah ianya membawa maksud yang berlainan dengan blinkers berwarna kuning yang juga boleh didapati di tepi jalan Federal?
answer selected Jan 4, 2016 in Safety Audit
2 answers 123 views
Adakah pemandu dibenarkan untuk membawa kenderaan Jabatan pulang ke rumah sekiranya beliau tiba di lokasi pejabat pada waktu lewat malam.
answer selected Nov 9, 2015 in Moveable Asset (Alih)
1 answer 72 views
Baru naru ini Pihak CLI telah mengiklankan permohonan untuk program persijilan kompetensi yang disediakan oleh Urusetia Jurutera Awam. Sehingga kini sejak ianya mula diperkenalkan pada tahun 2013, hanya 4 orang pegawai yang telah mendapat persijilan ini. Apakah cara yang paling sesuai untuk menggalakkan Jurutera Awam JKR untuk mendapatkan persijilan ini?
answered Aug 12, 2015 in Human Resource Management
6 answers 198 views
Kebanyakkan projek projek samada daripada JKR sendiri mahupun pihak swasta amat mengambil ringan mengenai pencemaran yang terhasil dari Tapak pembinaan. Antara pencemaran yang sering berlaku adalah habuk habuk akibat daripada pembersihan bangunan yang hampir ... yang melakukan kesalahan-kesalahan tersebut. Usul mungkin perlu dibawa ke parlimen kerana ianya membabitkan penggubalan akta pembinaan.
answer selected Jul 13, 2015 in Risk Management
1 answer 139 views
Asslamualaikum dan Salam Sejahtera, Pemasangan HVLS Fan telah menjadi pilihan di tempat-tempat terutamanya yang melibatkan ruang yang besar seperti dewan terbuka, dewan solat dan sebagainya. Selain menjimatkan kos daripada segi bil elektrik secara bulanan, peredaran ... mempunyai Piawaian Antarabangsa (CE, UL). Mohon kepada yang mempunyai pengalaman untuk berkongsi kepada semua. Terima kasih.
answer selected Jun 3, 2015 in Electrical
1 answer 115 views
Adakah Perakuan di Borang G7 dan G10 oleh disiplin Elektrik dan Mekanikal tidak termasuk skop kerja T&C telah lulus 100% di tapak? Jika termasuk adakah ini bermakna CCC hanya boleh diisu setelah selesai dan lulus kerja berkaitan T&C? Jika ... Diperakui orang yang mengemukakan dan bahawa kami menerima tanggungjawab sepenuhnya ke atas pembinaan dan penyiapan kerja-kerja pengudaraan mekanikal itu.
answer selected May 26, 2015 in Quality Management
1 answer 59 views
Sebahagian tugas saya adalah mengedarkan lukisan lengkap lukisan dalam bentuk pdf kepada unit lain. Seringkali saya terpaksa menghantar e-mel berasingan apabila lukisan yang dihantar melebihi saiz fail yang ditetapkan oleh sistem e-mel. Boleh saya tahu kenapa wujudnya sekatan seperti itu? Terima kasih.
answer selected May 16, 2015 in Helpdesk
6 answers 501 views
Adakah CCC dan CPC perkara yang sama?
answer selected May 14, 2015 in Contract Administration
5 answers 151 views
JKR ditubuhkan sejak tahun 1872, dan merupakan salah satu jabatan kerajaan tertua di Malaysia. Kita sedia maklum bahawa kita semakin menghampiri Wawasan 2020. Persoalan yang perlu difikirkan apakah hala tuju JKR untuk mencapai wawasan itu. Oleh itu ... sebagai contoh Coca-cola telah mengambil langkah penjenamaan untuk meningkatkan perniagaan mereka dengan memberi nafas baru agar kekal relevan.
answer selected May 14, 2015 in Stakeholders Management
1 answer 394 views
Apakah perbezaan di antara patent dan latent defects? Apakah garispanduan/klausa di dalam kontrak yang ada bagi menentukan sesuatu kecacatan yang berlaku di dalam tempoh pembinaan/sebelum bangunan diserah boleh di bawa ke tempoh DLP dan tidak menjejaskan ... berlaku ataupun cukup dengan sekadar ulasan berekod. Penjelasan dari CKUB atau pegawai kontrak dan ukur bahan amatlah dialu-alukan.
answer selected May 11, 2015 in Building
5 answers 730 views
Saya bertugas di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah, apabila pemeriksaan ke atas premis seringkali dilihat masalah keretakan pada plaster dinding selalunya menjadi isu utama kepada pembeli rumah yang mengatakan rumah mereka telah retak. Oleh itu saya hendak bertanya kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah ini?
answer selected May 8, 2015 in Civil
6 answers 158 views
Berdasarkan soalselidik yg diadakan secara dalaman kepada semua kump sokongan, rata2 tidak tahu kewujudan JCOp serta berpendapat ianya tidak interaktif dan tidak menarik. selain drp marketing kpd semua pegawai JKR, sy rasa Jcop perlu kaji 'selera' golongan2 ... contohnya gunan nama2 yg menarik utk himpunan benchmarking dan lesson learn JKR...BOND (Benchmarking Online Networking Database System).
answer selected Apr 18, 2015 in Human Resource Management
2 answers 81 views
Untuk makluman National Annex bagi EC 8 sedang dalam peringkat akhir penggubalan. Bila ianya dilancarkan, adakah JKR bersedia untuk jelaskan kepada Klien mengenai keperluan rekabentuk bangunan di lokasi tertentu perlu direkabentuk dengan mangambil kira beban "earthquake"?? Fikir dan bincang-bincangkan
answer selected Apr 16, 2015 in Structure
1 answer 112 views
Pada ketika ini atas desakan arus politik semasa menyatakan JKR tidak lagi relevan malah ada menyalahkan JKR di dalam pelaksanaan projek yang tidak berjaya. ( Laporan Audit Negara). 100 tahun lebih usia JKR seharusnya menampakkan kejayaan atau keunggulan yang ... Adakah perlunya mengilap dan melahirkan kepimpinan pelapis muda yang dapat membentuk JKR di masa hadapan. Fikir - fikirkan...?
answer selected Apr 16, 2015 in Human Resource Management
3 answers 119 views
Projek JKR akan lebih kerap diaudit dengan arahan supaya Laporan Ketua Audit Negara dikeluarkan 3 kali setahun berbanding dengan sekali setahun sebelum ini. JKR perlu lebih bersedia untuk diaudit supaya setiap projek yang diaudit boleh dielakkan daripada disenaraikan dalam ... yang perlu kita buat? Apa ilmu dan pengetahuan lebih yang perlu kita ada/perolehi untuk menghadapi sesi audit ini?
answer selected Mar 8, 2015 in Stakeholders Management
3 answers 142 views
Zaman IT semakin canggih dan jika dilihat makin mudah dan cepat maklumat sampai dari serata dunia. Antaranya whatapps. Tapi tahukah anda, dalam kerja-kerja harian menggunakan perisian "office" seperti MS Word, MS PowerPoint, MS Excel juga telah di tambah baik ... emel sebelum ini tidak tahu ttg borang atau pekeliling baru di dalam unit/cawangan tersebut. Sekian, Sekadar Perkongsian. Mohd Fahdli
answer selected Feb 13, 2015 in Stakeholders Management
3 answers 187 views
Setakat pengetahuan saya, Perbadanan Aset Keretapi (PAK) telah ditubuhkan di bawah Akta Keretapi 1991 (Akta 463). Tugas dan tanggungjawab yang diberikan kepada PAK adalah seperti berikut: Bertanggungjawab ke atas pengurusan aset dan tanggungan liabiliti Pentadbiran ... mengenai subjek tersebut dan boleh dikongsi bersama kerana saya tidak dapat cari di dalam JKR Strategic Framework 2012-2015.
answered Feb 13, 2015 in Miscellaneous
1 answer 214 views
Apakah perbezaan Pensijilan Pengurusan Projek Awam Bersepadu (3PAB) yang dianjurkan oleh INTAN selama 1 Bulan dengan Persijilan dibawah kompetensi Pengurusan Projek yang memerlukan pegawai JKR mengemukakan dokumen untuk dijadikan bukti ... Apakah kelebihan dan kekurangan 2 Persijilan tersebut?
answer selected Feb 12, 2015 in Stakeholder Management (PM)
5 answers 169 views
JKR merupakan agensi teknikal terulung di Malaysia. Dan usia JKR telah menjangkau 140 tahun. Walaubagaimanapun, budaya dan cara kerja masih lagi tidak berubah malah sukar pula untuk menerima perubahan. Seharusnya kita mempunyai sikap sebagaimana ... seharusnya mempunyai sikap berlumba-lumba untuk menghasilkan sesuatu yang terbaik atau mungkin menghasilkan sesuatu inovasi untuk kebaikan semua.
answer selected Feb 4, 2015 in Human Resource Management
1 answer 37 views
Mohon Admin JCoP Sediakan Link Pada Badges yang diterima (Contoh : Good Question x 5 (Soalan mana satu yang telah terima Badges Good Question). Terima Kasih.
answered Sep 24, 2014 in Helpdesk
...