search
Log In

Recent activity by zakizain

5 answers 157 views
Bagaimana jika terdapat sesuatu projek tersebut boleh mengeluarkan CMGD tetapi masih terdapat NCP yang dikeluarkan @ belum ditutup @ dibetulkan oleh HOPT yang berkaitan. Apa yang sepatutnya berlaku?Mengiraukan NCP tersebut atau menutup semua NCP, baru boleh CMGD dikeluarkan.
answered Nov 6, 2017 in Communication Management
1 answer 15 views
JKR tidak mempunyai insuran kemalangan/kematian semasa bertugas untuk semua pegawainya sebagaimana yang dinikmati oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Polis DiRaja Malaysia. Sudah sampai masanya JKR turut memberi perlindungan insuran kemalangan/kematian semasa bertugas kepada ... bertugas adalah sangat tinggi terutamanya yang bertugas di luar dan yang mengawasi projek. Apa pandangan anda semua?
asked Nov 6, 2017 in Stakeholders Management
2 answers 44 views
Andai penggunaan Ultra High Performance Concrete (UHPC) adalah trend dunia pembinaan di negara maju dalam era ini, maka apakah tindakan dan perancangan JKR untuk kaji dan mengubal semula spesifikasi yang ada sekarang supaya kita akan seiring dengan ... antarabangsa? Bagaimana pulah persiapan pembekal konkrit swasta terhadap perkembangan ini dan mampukah mereka juga sahut cabaran perubahan itu?
answered Sep 16, 2017 in Structure
1 answer 21 views
Adakah JKR merekodkan kes aduan pengguna jalan raya terhadap gegaran jambatan ketika melaluinya? Adakah kes gegaran jambatan ini serius dan sehingga mengakibatkan kerosakan fizikal kepada struktur jambatan? Apakah kajian gegaran di jambatan di Malaysia pernah dijalankan oleh mana2 pihak termasuk JKR??
answered Sep 16, 2017 in Bridge
3 answers 90 views
Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada para penerima Anugerah Pengguna Paling Aktif JCoP 2017 yang telah disampaikan oleh YBhg. Ketua Pengarah Kerja Raya sempena program Persada Minda 2017
answered Sep 1, 2017 in Helpdesk
4 answers 81 views
Kos penyenggaraan jalan di Malsysia semakin meningkat setiap tahun tetapi peruntukan penyenggaraan yang diperolehi amat tidak mencukupi. Adakah pihak JKR dapat mengatasi masalah kekurangan peruntukan ini dengan melaksanakan transformasi berdasarkan inovasi yang dihasilkan oleh pegawai JKR?
asked Aug 31, 2017 in Assets & Facilities Management
3 answers 65 views
JKR telah wujud lebih dari seratus tahun. Tentu banyak nostalgia,peralatan kerja, bahan-bahan yang boleh menjadi sejarah kepada Generasi akan datang atau sebagai tempat kunjungan dan pembelajaran berbagai pihak. Elok rasanya benda-benda yang tersadai di worksyop, replika-replika yang berada di merata tempat dan cawangan dikumpulkan disatu tempat yang senang dikunjungi dan diambil pengajaran.
answered Aug 31, 2017 in Assets & Facilities Management
5 answers 197 views
Melalui beberapa interaksi dengan konsultan mekanikal dan elektrikal di luar JKR, saya mendapati konsultan di luar mempraktiskan Sistem Lif ini di bawah Disiplin Elektrikal. Tetapi di JKR, Sistem Lif berada di bawah skop Disiplin Mekanikal. Mengapa jadi begitu dan tiada keseragaman? Bagaimana pula dengan ulasan BEM mengenai perkara ini? Skop Sistem Lif di bawah Disiplin Mekanikal atau Elektrikal?
commented Aug 31, 2017 in Mechanical
...