search
Log In

Answers by zakizain

2 votes
157 views
Bagaimana jika terdapat sesuatu projek tersebut boleh mengeluarkan CMGD tetapi masih terdapat NCP yang dikeluarkan @ belum ditutup @ dibetulkan oleh HOPT yang berkaitan. Apa yang sepatutnya berlaku?Mengiraukan NCP tersebut atau menutup semua NCP, baru boleh CMGD dikeluarkan.
answered Nov 6, 2017 in Communication Management
4 votes
44 views
Andai penggunaan Ultra High Performance Concrete (UHPC) adalah trend dunia pembinaan di negara maju dalam era ini, maka apakah tindakan dan perancangan JKR untuk kaji dan mengubal semula spesifikasi yang ada sekarang supaya kita akan seiring dengan ... antarabangsa? Bagaimana pulah persiapan pembekal konkrit swasta terhadap perkembangan ini dan mampukah mereka juga sahut cabaran perubahan itu?
answered Sep 16, 2017 in Structure
0 votes
21 views
Adakah JKR merekodkan kes aduan pengguna jalan raya terhadap gegaran jambatan ketika melaluinya? Adakah kes gegaran jambatan ini serius dan sehingga mengakibatkan kerosakan fizikal kepada struktur jambatan? Apakah kajian gegaran di jambatan di Malaysia pernah dijalankan oleh mana2 pihak termasuk JKR??
answered Sep 16, 2017 in Bridge
7 votes
90 views
Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada para penerima Anugerah Pengguna Paling Aktif JCoP 2017 yang telah disampaikan oleh YBhg. Ketua Pengarah Kerja Raya sempena program Persada Minda 2017
answered Sep 1, 2017 in Helpdesk
3 votes
65 views
JKR telah wujud lebih dari seratus tahun. Tentu banyak nostalgia,peralatan kerja, bahan-bahan yang boleh menjadi sejarah kepada Generasi akan datang atau sebagai tempat kunjungan dan pembelajaran berbagai pihak. Elok rasanya benda-benda yang tersadai di worksyop, replika-replika yang berada di merata tempat dan cawangan dikumpulkan disatu tempat yang senang dikunjungi dan diambil pengajaran.
answered Aug 31, 2017 in Assets & Facilities Management
1 vote
197 views
Melalui beberapa interaksi dengan konsultan mekanikal dan elektrikal di luar JKR, saya mendapati konsultan di luar mempraktiskan Sistem Lif ini di bawah Disiplin Elektrikal. Tetapi di JKR, Sistem Lif berada di bawah skop Disiplin Mekanikal. Mengapa jadi begitu dan tiada keseragaman? Bagaimana pula dengan ulasan BEM mengenai perkara ini? Skop Sistem Lif di bawah Disiplin Mekanikal atau Elektrikal?
answered Aug 31, 2017 in Mechanical
...