search
Log In

Recent activity by zamrimn

2 answers 191 views
Mungkin CKUB ada asas perkiraan jumlah LAD yang boleh dikenakan berbanding dgn anggaran keuntungan dijangka kontraktor perolehi iaitu LAD tidak boleh lebih dari keuntungan.
answer selected Jul 7, 2019 in Contract Management
3 answers 165 views
Bolehkah pegawai P&P (J41/J44/J48) diarahkan untuk menandatangani Borang Perakuan Bayaran Interim (JKR 66) bagi mewakili Ketua Unit tempat bertugas ataupun SO projek yang berkenaan?
commented Oct 15, 2015 in Contract Administration
1 answer 133 views
Sekiranya SOFA telah diluluskan dan SFA telah disediakan dalam skala tetapi terdapat kegagalan kontraktor membaiki kecacatan yang berulang maka SO mengambil penyelesaian dgn mengeluarkan Notis selama 7 hari, sekiranya gagal pihak jkr akan melantik pihak ketiga untuk membaikinya ... dengan memotong dari baki bayaran kontraktor. Soalan: apakah SOFA di buat semula atau buat pindaan pada SFA sahaja.
commented Nov 21, 2014 in Contract Administration
3 answers 136 views
Kerap kali kursus pengurusan projek kurang mendapat sambutan dari HOPT, walaupun hakikat sebenarnya kompetensi pengurusan projek amat penting bagi memastikan kejayaan sesuatu projek. Apakah kerana kursus pengurusan projek banyak mengandungi teori sahaja atau HOPT terlalu sibuk sehingga tiada masa menghadiri kursus.
commented Aug 20, 2014 in Project Management
1 answer 103 views
Minta pencerahan berkenaan pekeliling berkaitan yang masih aktif yang dikeluarkan tahun 85- 93. Terdapat pekeliling berkaitan perlu dikaji semula.
asked Jul 11, 2014 in Stakeholders Management
1 answer 210 views
Minta pencerahan berkenaan pekeliling berkaitan yang masih aktif yang dikeluarkan tahun 85- 93. Terdapat pekeliling berkaitan perlu dikaji semula.
asked Jul 11, 2014 in Stakeholders Management
2 answers 247 views
Kontraktor telah menghargakan satu item dalam Prelims ' Bon Pelaksanaan/WJP'. Semasa pelaksanaan, kontraktor telah memileh untuk menggunakan kaedah WJP. Persoalan pihak Audit adalah kenapa penyelarasan tidak dibuat keatas harga kontrak, kononnya jika kaedah WJP tidak melibatkan sebarang kos kepada kontraktor dibandingkan dengan gurantee bank yang melibatkan bayaran premium. Apa pendapat anda?
answer reshown Dec 24, 2013 in Contract Administration
1 answer 45 views
In the current practice contractors do not incorporate resources ( not loaded ) in the work program maybe due to lack of importance or available information...can jkr approve the work program? How to point out to the planner/ contractor the importance of such requirements? Does our specification allow for this.
answered Dec 9, 2013 in Project Management
4 answers 230 views
Persoalannya sekiranya, dari segi jangka masa panjang kita kata rigid pavement adalah lebih menguntungkan kenapa JKR tidak tukar polisi menggunakan rigid pavement. Terutama sekali mana-mana laluan yang kerap dilalui oleh kenderaan yang membawa muatan yang ... menyelesaikan masalah aduan jalan rosak. Seterusnya IMEJ JKR dapat ditingkatkan dan dapat menawan semula hati RAKYAT secara keseluruhannya.
answered Dec 9, 2013 in Road
3 answers 106 views
SIRIM telah mengiktiraf JKR tetapi pihak pelanggan tidak berpuashati dengan projek yang kita serah. Walaupun MKSP telah dibuat setiap tahun tetapi impak kepada project delivery tidak berubah. Di mana silapnya?.
asked Dec 9, 2013 in Project Management
6 answers 393 views
Saya perhatikan masalah disiplin kakitangan di sesetengan Cawangan di JKR seperti kedatangan, pakaian ke pejabat dan ada juga beberapa masalah disiplin lain tidak dipandang serius oleh pihak atasan. Ini menyebabkan kakitangan tersebut tidak hormat kepada arahan yang telah ditetapkan. Bagaimanakah caranya untuk menyelesaikan masalah tersebut?
answered Dec 5, 2013 in Human Resource Management
6 answers 397 views
Adakah JKR perlu mengajisemula kriteria penilaian tender terutama untuk kritera keupayaan kewangan di mana modal pusingan minima yang ditetapkan hanya 3% daripada harga tender? Sekira perlu revise, apakah % yang patut ditetapkan?
commented Nov 30, 2013 in Contract Administration
4 answers 227 views
Pelanggan enggan menerima projek yang sebelum ini banyak kes berlaku dimana kontraktor lambat melaksana/membaiki kecacatan semasa tempoh kecacatan. Pembekal juga enggan datang mendatangi semua kecacatan yang dilapor. Pelanggan sudah hilang kepercayaan kepada janji kontraktor dan juga janji JKR dalam menyelesaikan kerja-kerja kecacatan semasa DLP.
commented Nov 30, 2013 in Project Management
...